Banen met pabo-diploma: een overzicht

Het is normaal dat je na de pabo aan de slag gaat in het onderwijs. Je hebt vier jaar lang alles uit de kast gehaald om je opleiding tot basisschool leraar te halen en nu is het zover: je mag aan het werk. Maar de praktijk leert dat niet iedereen die de pabo heeft gedaan ook een carrière in het onderwijs ambieert. Wat kun je nog meer met een pabo-diploma als je niet voor de klas wil staan? Je ziet het in ons banen met pabo-diploma overzicht.

Tijdens je stages heb je wellicht ontdekt dat lesgeven op het primair onderwijs niet per se iets is dat je je hele leven wil doen. Maar je was inmiddels al zo ver in je opleiding dat het zonde was om van studie te wisselen. Gelukkig word je met dit diploma ook bij andere werkgevers met open armen verwelkomd. Voor deze banen met pabo-diploma kun je gewoon solliciteren.

Banen met pabo-diploma

Het belangrijkste dat je met een pabo-diploma is dat je aan kunt tonen dat je een hbo-denkniveau hebt. Dit is in veel branches een goede graadmeter hoe je functioneert op de werkvloer. Er zijn vrij weinig vacatures waar een specifieke opleiding bij staat. Belangrijker is dat je een hbo-opleiding hebt afgerond – en met succes! Zeker wanneer je een baan zoekt buiten het onderwijs, zijn de interesses die je hebt belangrijker dan de vooropleiding die je hebt gedaan.

Banen met kinderen

Het is logisch dat banen met kinderen passen bij de opleiding die je hebt gedaan. Banen met pabo-diploma waar je aan kunt denken bijvoorbeeld:

  • Huiswerkbegeleiding
  • Werken in de kinderopvang of bso
  • Roosteraar op de middelbare school
  • Onderwijsassistent

Algemene banen

Misschien ben je er wel achter dat je het geduld niet hebt om met kinderen te werken. Je vindt werken met mensen wél heel leuk, maar het liefst zijn ze wel een paar jaar ouder en op gelijk niveau met jou. Ook dan kun je de competenties die je hebt opgedaan tijdens je studie inzetten. We zetten een aantal banen met pabo-diploma op een rij ter inspiratie.

  • Werken in de zorg (er is een groot tekort in de zorg, dus ze kunnen jouw helpende hand goed gebruiken)
  • Recruiter in het onderwijs
  • Werken bij de gemeente
  • HR specialist
  • Mentor

Zie je, de keuze is reuze. Dat maakt het soms nóg moeilijker om te bepalen wat je wil doen na je opleiding.

Is een tussenjaar iets voor jou?

Weet je nu echt niet wat je moet gaan doen na je studie – zelfs niet met dit banen met pabo-diploma overzicht? Dan is een tussenjaar geen slecht idee. In een tussenjaar kun je kennismaken met nieuwe branches, de wereld over reizen, avonturen maken en nadenken waar je heen wil met je carrière. Ook het onderwijs kun je verder ontdekken in een tussenjaar. Ontdek meer op onze pagina: een tussenjaar nemen? Juist in het onderwijs! Daarin vertellen we je meer over de mogelijkheden van een tussenjaar na je pabo. Wat zijn de voor- en nadelen, bijvoorbeeld? Je ontdekt het allemaal bij Roler!