Hoelang duurt de pabo?

Hoelang duurt de pabo, vraag je? Dat antwoord kunnen we je eenvoudig vertellen. Het is namelijk wel handig om te weten hoelang je in de studiebanken moet zitten voordat je je inschrijft voor de lerarenopleiding. Roler legt uit.

Studeren aan de pabo

De pabo is een hbo-opleiding. Net als alle andere hbo-opleidingen duurt de gehele opleiding vier jaar. Dus het antwoord op de vraag: hoelang duurt de pabo is vier jaar wanneer je voltijd studeert. Dit betekent dat je vijf dagen in de week bezig kunt zijn met je studie. Je volgt in die vier jaar hoorcollege’s, maakt projecten in werkgroepen, presenteert aan je klas, maakt tentamens én je loopt stage.

Vooral die stage is in het onderwijs erg belangrijk. Pas dan ontdek je hoe leuk je voor de klas staan echt vindt. Misschien kom je er in het eerste jaar wel achter dat je helemaal niet voldoende geduld hebt om kleuters te leren rekenen. Dan kom je daar liever zo snel mogelijk achter zodat je iets kan gaan doen dat je beter ligt.

Zo ziet je studie er per jaar ongeveer uit

Dit kun je verwachten.

Jaar 1: kennismaken met het onderwijs

Voordat je aan de pabo überhaupt mag studeren moet je een toelatingstoets doen. Wanneer je deze haalt, bewijs je aan de onderwijsinstelling dat je al enige basiskennis bezit die je nodig hebt om voor de klas te staan. In het eerste jaar moet je daarnaast ook een redelijk lastige Rekentoets en Taaltoets halen. Wanneer je deze niet haalt, mag je niet verder met de pabo. Des te belangrijker dat jij je in het eerste jaar goed focust op de theorie. Pas daarna kan het leuke gedeelte beginnen: de stage.

Jaar 2: stappen zetten in het onderwijs

Het tweede studiejaar is net als het eerste jaar vooral gericht op kennismaken met het onderwijs. Je krijgt les in de vakken die je gaat geven op de basisschool, maar je krijgt ook les in lesgeven 😉 en pedagogiek. Je gaat ook in je tweede jaar stage lopen om ervaring op te doen in de praktijk.

Jaar 3: specialiseren

Weet jij het zeker en wil je basisschool leraar worden? Dan ga jij je in het derde studiejaar van de pabo specialiseren. Wil je lesgeven aan de kleuters of wil je liever voor een klas staan met wat oudere kinderen? Die keuze maak je nu. Je kunt je ook verder ontwikkelen in het speciaal basisonderwijs waarin je meer met je pedagogische vaardigheden aan de slag gaat.

Jaar 4: afstuderen en stage lopen

Het laatste studiejaar is voornamelijk gericht op het werkveld. Bij wat voor een onderwijsinstelling wil je aan de slag en welke rol past het beste bij jou? Je gaat nu volledig meedraaien met een klas en laten zien dat jij het in je hebt om leraar te worden op het primair onderwijs.

Hoelang duurt de pabo bij deeltijd?

Ga jij je opleiding in deeltijd volgen omdat jij  bijvoorbeeld nog een bijbaantje ergens anders hebt? Dan is de lengte van de opleiding ook anders. De duur van zo’n deeltijd pabo opleiding is afhankelijk van hoe snel je leert, hoeveel je ervaring je in het onderwijs al hebt en hoe goed je zelfstandig kunt werken. Over het algemeen is het antwoord op de vraag: hoelang duurt de pabo deeltijd tussen de tweeënhalf en vier jaar. Goed om te weten!

Pabo diploma in the pocket?

Heb jij je pabo diploma al in ontvangst mogen nemen? Klik dan even op de pagina: Pabo-diploma op zak? Dit moet je weten. We vertellen je hier wat je mogelijkheden ná de lerarenopleiding zijn (o.a. via Roler).