Master onderwijs – Een idee voor na de pabo

Wat doe je nadat je bent afgestudeerd als leraar aan het basisonderwijs, maar je nog niet direct aan de slag wil? Het idee om meteen na je studie vijf dagen voor dezelfde groep te staan vind je verstikkend. Je wil de vrijheid hebben om je verder te ontwikkelen én te ruiken aan het vak. Dat kan onder andere met een master onderwijs.

Master onderwijs

Een master in het onderwijs kan meerdere kanten op gaan. Je kunt een hbo master volgen of een master aan een universiteit. In de meeste gevallen is er dan wel een pre-master nodig omdat de pabo een hbo-opleiding is. Om te achterhalen welk master onderwijs past bij jouw interesses, zetten we ze hier voor je op een rij.

Universitaire masters

Master Onderwijswetenschappen – Tijdens deze master leer je meer over het verbeteren van de kwaliteit van het huidige onderwijs. Je ontdekt meer over hoe leerlingen (volwassenen en kinderen) überhaupt leren en hoe je dit zelf beter kunt ondersteunen als leraar. Ook wordt er aandacht besteed aan diversiteit en de rol van de overheid.

Master Onderwijskunde – Ook bij deze master Onderwijskunde leer je meer over de psychologie achter ‘leren’. Ook ontwikkel je de kennis om leertrajecten te ontwikkelen op basis van leerstijlen en doelstellingen. Je kunt bij deze master er ook voor kiezen om je kennis toe te passen in het bedrijfsleven in plaats van voor de klas.

Master Pedagogische wetenschappen – Met een afgeronde bachelor in het onderwijs kun je je verder verdiepen met een master pedagogische wetenschappen. Daar ga je dieper in op de opvoeding en leerpatronen van leerlingen.

Hbo master

Voor een hbo master hoef je na de pabo geen vooropleiding meer te doen. Je kunt na de hbo-opleiding direct verder met een master. Voor het onderwijs zijn de volgende hbo masters interessant:

Hbo master Pedagogiek – Tijdens deze hbo master leer je nog meer over de ontwikkeling van kinderen. Hoe kun je daar als pedagoog aan bijdragen voor de klas?

Hbo master Educational Needs – Met deze master onderwijs op zak weet je hoe je de talenten van de leerlingen in je klas zo goed mogelijk kunt benutten. Je kunt bepalen of je je gaat verdiepen in gedrag, leren of begeleiden.

Hbo master leraar vakken – Geef je les op het voortgezet onderwijs en wil jij ook aan de bovenbouw lesgeven? Dan kan je met een hbo master onderwijs je eerstegraads bevoegdheid halen op een hogeschool. Dit doe je in het vak waar je al in lesgeeft.

Post bachelor

Een post bachelor is een één jarig programma waarmee je met een pabo diploma je verder kunt specialiseren. Zie het als een brug tussen een afgeronde bachelor en een master onderwijs in. Je kunt je bijvoorbeeld verder verdiepen in:

  • orthopedagogiek
  • taalspecialist
  • rekenspecialist
  • leesspecialist
  • passend onderwijs
  • verstorend gedrag in de klas
  • differentiëren in de klas

De duur van zo’n post bachelor programma varieert van drie tot twaalf maanden.

Talentprogramma Roler

Je hebt nu de mogelijkheden gezien voor de masters en post-bachelor opleidingen nadat je een bacheloropleiding tot leraar hebt gevolgd. Maar er is nóg een mogelijkheid om je verder te specialiseren in het onderwijs na je studie.

Zie je het niet zitten om wéér de studiebanken in te duiken, maar wil je ook niet in het diepe worden gegooid door direct voor de klas te gaan staan? Dan is het Talentprogramma van Roler de ideale brug van studeren naar werken. Tijdens dit één jaar durende programma geef je les op drie verschillende scholen, ontdek je dus meerdere typen onderwijs en oriënteer je wat je nu écht leuk vindt. Daarnaast ga je op een studiereis naar Finland met mede afstudeerders om daar het schoolsysteem beter te leren kennen.

Het onderwijs ontdekken met een vast contract

Het fijne van het Talentprogramma van Roler is dat je het onderwijs – en jouw plek daarin – kunt ontdekken onder goede arbeidsvoorwaarden. Je krijgt een vast contract, aantrekkelijke vergoeding en er wordt met je meegedacht wanneer je buiten de Randstad woont. Dit maakt het een toegankelijk programma. Door de persoonlijke begeleiding word je niet zomaar in het diepe gegooid en leer je echt jezelf kennen. Wat vind ik leuk en wat wil ik later bereiken?

Meer ontdekken over het Talentprogramma? Neem dan contact met ons op.