Rekentoets pabo doen? Zo bereid je je goed voor

Wil je graag studeren aan de pabo? Dan moet je tijdens de opleiding aantonen dat je uitstekend kunt schrijven, rekenen en meer. Een onderdeel van de opleiding is de gevreesde rekentoets. Maar met onze tips voor de rekentoets pabo schud je de antwoorden zo uit je mouw.

Landelijke rekentoets pabo

Welke lerarenopleiding je ook gaat volgen: je moet kunnen aantonen dat je over voldoende basiskennis bezit op het gebied van rekenen. Een gevreesd onderdeel van de opleiding waar veel studenten tegenop kijken. Je ontkomt er niet aan. Wanneer je een lerarenopleiding gaat volgen, moet je in het eerste jaar de rekentoets halen.

Een heuse uitdaging, want we rekenen immers bijna alles uit met onze rekenmachine, gebruiken nooit meer wortels en kwadraten in het dagelijks leven en googelen als we iets ingewikkelds moeten berekenen. Uit het hoofd rekenen? Dat doen we haast nooit meer.

Dit resulteert in een matige basiskennis waar je als student keihard van baalt wanneer je die pabo rekentoets op de planning hebt staan. Maar wees niet getreurd, want we geven je graag een aantal tips waarmee je goed kunt leren voor de rekentoets pabo.

Onderdelen van de rekentoets pabo

Je wordt getoetst op de volgende onderdelen:

  • Hoofdrekenen
  • Basisvaardigheden (optelsommen, minsommen, vermenigvuldigen, delen)
  • Breuken
  • Procenten
  • Verhoudingen
  • Meten & meetkunde
  • Informatieverwerking

Wiscat toets

De rekentoets wordt ook de wel de Wiscat toets: WISkundige, Computergestuurde Adaptieve Toets. Adaptief betekent dat de rekentoets wordt aangepast op jouw niveau. Daar hoef jij niks voor te doen, want dat gaat automatisch zodra je de toets aan het maken bent. Heb je een antwoord goed? Dan gaat het niveau ook omhoog. Let wel: krijg je makkelijkere vragen? Dan moet je ook meer goede antwoorden geven.

Stel je zakt voor de pabo rekentoets…

Wat gebeurt er dan? In het begin niet zo veel. Wanneer je de toets niet haalt, mag je hem in het eerste jaar opnieuw doen. Zie het als je eerste herkansing. Het is dan natuurlijk wel aan jou om in een korte periode zo snel mogelijk je rekenvaardigheden bij te spijkeren. In het eerste jaar krijg je vervolgens nog twee extra kansen om de rekentoets pabo te halen. Je hebt in totaal dus drie kansen om de rekentoets pabo te halen.

Belangrijk is dat je hem aan het einde van het jaar gehaald hebt. Lukt dit niet? Dan moet je je helaas de opleiding verlaten. Het is dus zaak dat je tijdig begint met oefenen. Zeker wanneer je eerste poging niet succesvol was.

Oefenen rekentoets pabo

Tijd om je voor te bereiden. Dat gaat een stuk makkelijker met onze oefentips.

Tip 1: bepaal wat je wel kan en wat je niet kan

Logisch, maar wel noodzakelijk. Glijd je als een warm mes door boter bij het onderdeel breuken, procenten & verhoudingen, maar kan je echt niet hoofdrekenen? Dan weet je waar je aan moet werken. Oefen de onderdelen die je nog niet volledig beheerst en staar je niet blind op de onderdelen die je al wel kent. Goed is goed.

Tip 2: onderschat de rekentoets pabo niet en begin op tijd

Denk niet: dit doe ik wel even. Er zijn genoeg studenten die met die instelling de eerste kans verpesten. Het is een lastige toets, dus houd daar rekening mee. Begin echt op tijd met leren en gun jezelf de tijd om te oefenen op alle onderdelen die aan bod komen. Je leert daarnaast een stuk relaxter wanneer je de stof vaak herhaalt. Dan blijft de kennis ook hangen voor na de toets. Je hebt er dan ook voor de klas profijt van.

Tip 3: gebruik geen punten in de toets

Belangrijke informatie voor de toets: gebruik GEEN punten in je antwoorden. Het computersysteem ziet dit als een komma en rekent daardoor je antwoord fout.

Tip 4: investeer in oefentoetsen

Op ’t web heb je gelukkig voldoende oefentoetsen die je kunt maken om te wennen aan de vraagstelling. Sommige oefentoetsen kosten geld, maar dat is het dubbel en dwars waard. Je gaat immers ontspannen de toets in wanneer je al weet wat je kunt verwachten. Het is daarnaast een goede oefening om te bepalen welke onderdelen je al wel kent. Ook op YouTube vind je voldoende materiaal om je te helpen bij de voorbereidingen. Bijvoorbeeld het YouTube-kanaal Rekenen voor de Pabo.

Tip 5: oefen samen met mede-studenten

Samen sta je echt sterker dan alleen bij de voorbereidingen van de rekentoets pabo. Je maakt zo meteen connecties met andere studenten uit je klas en je kunt elkaar bijstaan tijdens het leerproces.

Conclusie

De rekentoets pabo is een lastige, maar wel een obstakel waar je overheen kunt komen met een goede voorbereiding. Schakel de hulp in van je klasgenoten en begin tijdig met de voorbereidingen. Maak je ook niet te druk als je het niet in één keer haalt, want je hebt gedurende het eerste jaar van de pabo voldoende mogelijkheden om hem alsnog te halen. Succes met leren!