Terugblik afgelopen weken

Voor alle leerkrachten in Nederland is het moment aangebroken om even uit te rusten van alle werkzaamheden, want het is meivakantie! Een mooi moment om terug te kijken op de bijzondere periode die de scholen en de leerkrachten mee hebben gemaakt, maar ook direct een goed moment om vooruit te blikken op de tijd die komen gaat.

Twee maanden geleden werd het eerste geval van corona gemeld in ons land en sindsdien houdt het virus ons allemaal bezig. Het raakt ons allen privé en natuurlijk ook op werkgebied. Sinds 16 maart zijn alle scholen in Nederland gesloten voor onderwijs en alleen open voor de opvang van leerlingen. Dit is iets wat wij allemaal nog nooit mee hebben gemaakt. Leerkrachten zijn graag bezig. Ze houden van de kinderen, ze houden van het lesgeven en ze genieten van het begeleiden van de leerlingen. Een vraag die bij veel scholen en leerkrachten dan ook heerste was: hoe gaan we dat nou doen?

Deze vraag is snel omgezet in daden en de woorden die de afgelopen tijd volgens ons typeren zijn: innovatie, creativiteit, enthousiasme en flexibiliteit. Alle scholen en leerkrachten zijn aan de slag gegaan met het afstandsonderwijs en daar zijn mooie dingen uitgekomen. Een aantal voorbeelden:

  • Instructiefilmpjes voor leerlingen
  • Contact met collega’s en leerlingen via Microsoft Teams en/of beeldbellen
  • Challenges voor leerlingen (zie afbeelding hieronder)
  • Het maken van lespakketjes

Naast alle eigen ideeën heeft Roler ook bijgedragen aan een succesvolle invulling van deze periode. Roler heeft een Webinar georganiseerd voor zijn leerkrachten over afstandsonderwijs. Hoe kun je dit organiseren en welke tools kun je gebruiken om het voor jezelf en de leerlingen werkbaar te maken? Al met al heeft deze periode ook gezorgd voor nieuwe ideeën en innovatie m.b.t. het digitale onderwijs.

Het is nu vakantie, maar na de meivakantie mogen de basisscholen weer rustig opstarten. Dan komt de vraag natuurlijk naar boven:

Hoe gaan zij dat doen?

Een volgende stap moet gezet worden in deze moeilijke situatie, maar iedere school is hard bezig om het zo goed mogelijk vorm te kunnen geven. Veel scholen kijken naar de mogelijkheden om groepjes leerlingen om de dag naar school te laten gaan, zodat alle leerlingen verspreid over de week op school zijn. Gaat dit lukken en hoe zal het gaan met de middelbare scholen en de andere onderwijsinstellingen?

Wij wensen iedere school en alle leerkrachten een hele fijne vakantie en veel succes met de aanpassingen die gaan komen!