Wat is een master opleiding?

Als je je middelbare school diploma op zak hebt, kun je kiezen uit verschillende studierichtingen op verschillende niveaus. Er vliegen je van allerlei termen om de oren waarvan je misschien niet zeker bent wat ze betekenen. Twee van die termen zijn ‘bacheloropleiding’ en ‘masteropleiding’. Wat is een master opleiding en waarin verschillen de twee opleidingen van elkaar?  Wij leggen het je uit.

In heel Europa kennen we een zogenaamd ‘Angelsaksische systeem’ van hoger onderwijs. Dit betekent er een onderscheid wordt gemaakt tussen een bacheloropleiding en een masteropleiding. Een bacheloropleiding volg je op een hogeschool (hbo) of universiteit (wo). Een masteropleiding volg je meestal op een universiteit.

vrouw doet master onderwijskunde

Er zijn grofweg twee soorten bacheloropleidingen: een vierjarige bacheloropleiding op een hogeschool en een driejarige bacheloropleiding op een universiteit. De theorie die je op de hogeschool krijgt is meer gericht op de praktijk en is vaak direct toepasbaar in een baan. Daarom mag een hogeschool zich ook wel ‘University for Applied Sciences’ noemen. Op een universiteit wordt je in principe opgeleid tot wetenschapper en de universiteit mag zich daarom ‘Research University’ noemen. Meestal wordt echter gewoon ‘universiteit’ gebruikt.

Toelating bacheloropleidingen

Er zijn verschillende toelatingseisen voor bacheloropleidingen aan de hogeschool en universiteit.

  • Bacheloropleiding aan de hogeschool: minimaal een diploma op niveau mbo-4 of havo;
  • Bacheloropleiding aan de universiteit: diploma vwo of een behaald propedeuse van een bachelor;

Wat is een master opleiding?

Wat is een master opleiding nu precies? Een masteropleiding volg je na je bacheloropleiding. Na het behalen van een bacheloropleiding ken je de basisbeginselen van onderzoek doen en heb je de meer toepasbare theoretische vaardigheden die bij het thema of vakgebied horen geleerd. Tijdens de masteropleiding verdiep je je op een specifieker deelthema.

Duur masteropleiding

Een universitaire masteropleiding duurt 1, 2 of 3 jaar. Dit is afhankelijk van het vakgebied dat je kiest. Bij studies in de betáwetenschappen ,denk aan natuurkunde, scheikunde en wiskunde, duurt een masteropleiding twee jaar. Doe je een masteropleiding in geneeskunde, dan duurt een masteropleiding 3 jaar. De meeste andere masteropleidingen duren 1 jaar.

Researchmaster

Sommige universiteiten bieden naast een reguliere masteropleiding ook een researchmaster aan. Deze masteropleiding is nog meer gericht op het doen van onderzoek en leidt specifiek op tot onderzoeker binnen de academische wereld.

Titel na masteropleiding

zij intromer voortgezet onderwijsNa het behalen van je masteropleiding ontvang je een titel die verwijst naar je afstudeerniveau- en richting. De titel na het behalen van een masteropleiding verschilt van die van een bacheloropleiding. Welke graad je na je masteropleiding behaalt, is afhankelijk van de studierichting. Na het succesvol afronden van een masteropleiding, mag je één van de volgende titels voeren:

  • Masteropleidingen in de geesteswetenschappen: Master of Arts (MA)
  • Bètastudie of toegepaste en sociale wetenschap: Master of Science (MSc)
  • Universitaire masteropleiding Rechten: Master of Laws (LLM)
  • Tweejarige research-master: Master of Philosophy (MPhil)

Masteropleiding na hbo

Twijfel je of je door wilt studeren na de pabo of een andere hbo-opleiding? Lees dan vooral over een masteropleiding na pabo en masteropleiding na hbo bij Roler. Ben je bijna klaar met de pabo en kun je niet kiezen tussen lesgeven of een masteropleiding onderwijskunde doen? Bij Roler kan het allebei. Lees hier ons blog hierover.