Pabo: alles wat je over de lerarenopleiding moet weten

Je weet het nu echt zeker, je wilt later het leukste beroep ter wereld: leraar in het basisonderwijs! Een geweldige keuze natuurlijk, maar wat is de route hiernaartoe? Om te mogen lesgeven in het basisonderwijs, zijn er verschillende opleidingsroutes. De meest gevolgde is de hbo-opleiding leraar basisonderwijs, beter bekend als de pabo. Hieronder vertellen we alles wat je moet weten over de lerarenopleiding.

De pabo in een notendop

Wanneer je de opleiding voltijds volgt, duurt deze vier jaar. In de eerste twee jaar leg je de basis voor jouw leraarschap. Dat betekent dat je jouw kennis van een groot aantal vakken vergroot. Denk bijvoorbeeld aan rekenen, Nederlands, geschiedenis, natuur & techniek, maar bijvoorbeeld ook beeldende vorming en drama. De opgedane kennis kun je meteen toepassen in de praktijk, want in de eerste twee jaar loop je al stage bij een opleidingsschool.

Vanaf het derde jaar volg je een specialisatie. Je kunt hierbij kiezen voor de leeftijdscategorie 4 tot 8 jaar of voor 8 tot 12 jaar. Belangrijk dus om voor jezelf helder te hebben welke leeftijdsgroep je het beste ligt. Naast deze specialisatie volg je in het derde en/of vierde jaar ook een aantal keuzevakken (‘minors’). Deze minors kun je zelf kiezen. Denk bijvoorbeeld aan Wetenschap en Technologie of Bewegingsonderwijs.

Het laatste jaar bestaat uit een deel onderzoek en een deel stagelopen. Het onderwerp van je stageschool bepaal je zelf, in samenspraak met je stageschool. In het stagedeel ben je voor een langere periode helemaal zelf verantwoordelijk voor een groep. Hartstikke spannend natuurlijk, maar dit is precies waar je naartoe hebt gewerkt tijdens je studie. In welke volgorde het onderzoek en de stage plaatsvinden hangt af van de opleider.

Pabo in deeltijd

Het is mogelijk om de pabo flexibel in deeltijd te volgen. Je rond de pabo dan af in 2,5 tot 4 jaar, afhankelijk van je studieresultaten. Sommige opleiders bieden ook een tweejarige deeltijd pabo aan. Voordat je hieraan kunt beginnen volg je een assessment waarin onder meer je taal- en rekenvaardigheden en zelf reflecterend vermogen worden getoetst. Op basis hiervan krijg je een advies of jij de potentie hebt om de opleiding in twee jaar af te ronden.

Na de pabo

Wanneer je de pabo met succes hebt afgerond, kun je aan het werk op een reguliere basisschool. Je staat voor het grootste gedeelte voor de klas, parttime of fulltime. Ook kun je een aanvullende (master) opleiding gaan doen, eventueel in combinatie met het opdoen van werkervaring.

Lees hier wat je allemaal moet weten over de mogelijkheden na de pabo >
Lees hier over de combinatie doorstuderen en werkervaring opdoen >

Toelatingseisen pabo

Om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen zijn er bepaalde toelatingseisen voor deelname aan de Pabo. In sommige situaties dien je vooraf kennistoetsen af te leggen. Welke toetsen dit zijn is afhankelijk van je vooropleiding en vakkenpakket.

Hieronder vind je per opleiding welke toelatingstoetsen je mogelijk moet doen.

Havo
Met een Havo-diploma dien je aan te tonen dat je over genoeg kennis bezit van de vakgebieden aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Indien je één van deze vakken niet in je vakkenpakket hebt zitten, dien je hier een toelatingstoets voor te doen.

Vwo
Met een vwo-diploma kun je ongeacht je vakkenpakket starten met de pabo.

Hbo/wo
Met een hbo/wo-diploma kun je starten met de pabo. Ben je gestart met een hbo/wo-opleiding, maar heb je nog geen diploma? Dan dien je de toelatingstoetsen voor Aardrijkskunde, Geschiedenis en Natuur & Techniek af te leggen.

21+
Wanneer je niet over het juiste diploma beschikt, maar wel ouder bent dan 21 jaar, dan kun je meedoen aan het toelatingsonderzoek 21+. Hierin wordje getoetst op taal, spelling, samenvatten en rekenen (basisniveau). Ook een motivatiegesprek is onderdeel van de toelating.

Kosten van de opleiding
Het wettelijke collegegeld voor deelname aan een voltijds hbo-opleiding. Voor het collegejaar 2022-2023 is dit bedrag vastgesteld op €2.209,-. Het wettelijke collegegeld wordt jaarlijks vastgesteld door de overheid. In de meeste gevallen betaal je dit bedrag, maar in sommige gevallen bepaal je het instellingsgeld. Het instellingsgeld bepalen de hogescholen zelf en is meestal hoger. Indien je de nationaliteit hebt van een land uit de Europese Economische Ruimte (EER) en je bent ingeschreven bij een door de overheid bekostigde hogeschool, betaal je het wettelijke collegegeld.

Ook als student aan de pabo heb je mogelijk recht op studiefinanciering. Op de website van de Rijksoverheid lees je aan welke voorwaarden je moet voldoen. Als je niet in aanmerking komt voor studiefinanciering, zijn er wellicht wel mogelijkheden voor subsidie of andere tegemoetkoming voor je studie. Op deze pagina kom je er na het beantwoorden van een aantal simpele vragen achter of jij in aanmerking komt voor een subsidie of tegemoetkoming.

Welke hogescholen bieden de pabo aan?

De pabo wordt op verschillendw Nederlandse hogescholen aangeboden. Kijk voor een overzicht op de website van de Rijksoverheid

Op zoek naar meer informatie?

Bekijk dan ook onderstaande pagina’s of neem gewoon eens contact met ons op! Wij staan je graag te woord en denken met je mee.

Pabo diploma op zak? Dit moet je weten >
Tussenjaar nemen? Kies voor het onderwijs! >
Master na pabo: dit zijn de mogelijkheden >