Pabo-diploma op zak? Dit moet je weten

Gefeliciteerd! Je hebt je pabo-diploma gehaald. Het stressen voor tentamens, intensieve stagedagen voor de klas en gezellige borrels met studiegenoten is voorbij. Wat nu? Wij vertellen je alles wat je moet weten over je pabo-diploma en de periode erna.

Zo. Daar zit je dan. Pabo-diploma binnengesleept en klaar voor de toekomst. Maar hoe deze toekomst eruitziet? Dat is voor jou nog één groot vraagteken. Wil je direct voor de klas gaan staan op de school waar je stage hebt gelopen? Wil je doorstuderen zodat je later ook les kan gaan geven op het voortgezet onderwijs of wil je iets heel anders met je pabo-diploma doen? Roler vertelt op deze pagina wat er allemaal mogelijk is.

Pabo-diploma binnen = tijd voor feest

Vroege ochtenden in het klaslokaal, nakijkwerk tot laat in de avond, het maken van tentamens: die tijd is nu echt voorbij. Je pabo-diploma is ondertekend en kan aan de muur worden opgehangen. Stap 1 is dan ook het uitgebreid vieren. Met vrienden, familie en je studiegenoten.

Maar er moet ook nagedacht worden over de toekomst, wat moet je allemaal weten nu je je pabo-diploma hebt?

• Wil je doorstuderen?
• Wil je direct voor de klas gaan staan?
• Hoe ziet het leven van een leerkracht eruit?
• Welke kansen zijn er allemaal na je studie?

Aan Roler de taak om je de antwoorden te geven.

#1 Wil je doorstuderen na het behalen van je pabo-diploma?

De grote hamvraag nu je je pabo-diploma hebt: wil je doorstuderen? Misschien vind je leren wel zo leuk dat je direct een pre-master wil volgen om te groeien in het onderwijs. Je kunt er ook voor kiezen om na de pabo óók een andere studie te volgen die er mee te maken heeft. Pedagogiek bijvoorbeeld of onderwijskunde. Of misschien heb je gemerkt dat rekenen helemaal jouw ding is en wil je wiskundeleraar worden op het voortgezet onderwijs. Uiteraard kan je ook kiezen voor een master na de pabo.

Kortom: doorstuderen na je pabo-diploma is interessant als je:
• weet dat leraar op de basisschool worden niet jouw droomcarrière is;
• je nog niet helemaal uitgeleerd bent;
• je meer wil verdiepen in het onderwijs;
• je wil specialiseren in één vak bijvoorbeeld Nederlands, Engels of wiskunde.
Je pabo-diploma is bij deze scenario’s het begin van de rest van je carrière. Je hebt het gevoel dat er meer in je zit. Met een succesvol afgeronde hbo-studie kun je de wereld gaan veroveren. Of dat nu in het onderwijs is of niet.

#2 Wil je direct voor de klas gaan staan?

Met een pabo-diploma kun je meteen aan de slag in het basisonderwijs. Je kunt lesgeven aan de onderbouw of bovenbouw, afhankelijk waar jij je tijdens je studie in hebt gespecialiseerd.

Met een pabo-diploma voor de klas gaan staan is interessant als je:
• zo’n leuk stageadres hebt dat je er wil blijven;
• geld wil verdienen en daarna naar de toekomst wil kijken;
• de zekerheid wil hebben van een vaste baan;
• een band hebt opgebouwd met de kinderen uit je stageklas;
• je niet kunt voorstellen dat je ooit iets anders gaat doen dan lesgeven op de basisschool.

#3 Hoe ziet het leven met een pabo-diploma eruit?

Tijdens je stage heb je al een goed beeld gekregen van de dagelijkse taken als leerkracht in het basisonderwijs. Je hebt al voor verschillende groepen gestaan en weet welke groep het beste bij je past. Maar hoe ziet het leven met een pabo-diploma eruit?

Tijdens een hbo-studie heb je veel moeten reflecteren op je leerdoelen. Dat hoeft nu je je pabo-diploma hebt niet meer. Wat voor veel afgestudeerden een echte opluchting is. Wanneer je direct les gaat geven, heb je een aantal opties.

• Je wordt groepsleerkracht en krijgt een eigen groep. Jij coacht en begeleidt elke dag de kinderen uit je klas en bent ook direct het aanspreekpunt voor de ouders.
• Je wordt vakleerkracht met een eigen passie. Denk aan gym, muziek of werken met pc’s en tablets. Je kunt daar met een pabo-diploma alle groepen van de basisschool les in geven.
• Je wordt invalleerkracht. Als invalleerkracht val je vaak een dag in om ziekte van een leerkracht op te vangen. Het voordeel hiervan is dat je veel verschillende scholen en klassen ziet. Hier leer je veel van. Een ander voordeel is dat je vaak niet bij vergaderingen hoeft te zijn; het lesgeven staat centraal. Een nadeel is dat je vaak geen band met de groep opbouwt en je vaak tot op het laatste moment niet weet of en waar je werkt.
• Je wordt langdurige inval/interim-kracht. Bij deze optie combineer je de verschillende voordelen die hierboven zijn genoemd. Als startende leerkracht zie je veel verschillende scholen, maar sta je toch ook voor langere tijd voor een groep. Je krijgt zo de kans om jezelf te ontwikkelen en te ontdekken wat je echt wilt. Roler biedt speciaal voor deze optie het Talentprogramma aan.

Als groepsleerkracht breng je dus de hele week door met dezelfde kinderen. Je bouwt een band met ze op en geeft ze les in alle vakken. Zodra de school uit is kijk jij de opdrachten en toetsen na en bereidt de lessen voor de volgende dag voor.

Als vakleerkracht geef je les in hetzelfde vak maar aan wisselende leeftijden. Zodra de school uit is, kijk jij jouw opdrachten na en bereid je een leuke les voor, voor de verschillende groepen die je de volgende dag moet lesgeven.

#4 Welke kansen zijn er allemaal met een pabo-diploma?

Met een pabo-diploma kun je niet alleen voor de klas gaan staan en doorstuderen, je kunt óók deelnemen aan het Talentprogramma van Roler. Dit is een programma dat speciaal ontworpen is voor studenten met een pabo-diploma die nog niet precies weten wat ze met hun pabo-diploma willen doen. Met een vast contract bij Roler kun je verschillende soorten onderwijs ontdekken, een deelmaster volgen en andere locaties bezoeken als leerkracht. Met de persoonlijke begeleiding van een onderwijsadviseur kun jij je zo voorbereiden op de toekomst.

Waarom je na je pabo-diploma mee wil doen aan het Talentprogramma:
• een persoonlijk opleidingsbudget t.w.v. €2.500 per schooljaar;
• een verzorgde studiereis naar Finland;
• contact met anderen die net hun pabo-diploma hebben gehaald;
• goede arbeidsvoorwaarden.

Klinkt niet verkeerd hè, zo nu je die pabo-diploma op zak hebt?