Salaris leerkracht speciaal onderwijs

Op deze pagina vind je alle essentiële informatie over de salarisstructuren in het speciaal onderwijs. Of je nu al jaren ervaring hebt als onderwijzer of overweegt een carrière in deze richting te beginnen, hier lees je meer over wat je kunt verwachten qua verdiensten als leerkracht of onderwijsassistent in het speciaal onderwijs.

Salaris leerkracht speciaal onderwijs

Werken in het speciaal onderwijs is uitdagend, maar ook enorm belonend. Het salaris van een leerkracht in het speciaal onderwijs is afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

  • Ervaring;
  • Opleiding;
  • Specifieke taken.

In Nederland vallen de salarissen van leerkrachten in het speciaal onderwijs onder de cao primair onderwijs. De salarissen in het speciaal onderwijs zijn dus hetzelfde als in het regulier primaire onderwijs. Dit geldt voor zowel het speciaal basisonderwijs als het speciaal voortgezet onderwijs.

De salarisschaal in het speciaal onderwijs varieert van schaal LB tot LD, afhankelijk van de functie, ervaring en verantwoordelijkheden. Op basis daarvan word je namelijk ingeschaald in een salarisschaal en trede.

Schalen, treden en andere beloningen in het speciaal onderwijs

Bij elke salarisschaal en trede hoort een bedrag. Deze bedragen staan in de cao primair onderwijs, en bestaan uit:

  • Salaris;
  • Vakantiegeld;
  • Eindejaarsuitkering.

In onderstaande tabel staan de afgeronde bruto bedragen, gebaseerd op de CAO PO 2023-2024 (de cao loopt tot 1 oktober 2024).

Schaal Salaristrede Salaris per maand
LB Start (trede 1) €3.301
LB Na 10 jaar (trede 10) €4.534
LB Maximum (trede 12) €5.030
LC Start (trede 1) €3.321
LC Na 10 jaar (trede 10) €5.231
LC Maximum (trede 12) €5.862
LD Start (trede 1) €3.334
LD Na 10 jaar (trede 10) €5.812
LD Maximum (trede 12) €6.665

Salaris speciaal onderwijs: extra’s

Naast salaris krijgen leerkrachten in het speciaal onderwijs ook vakantiegeld, toeslagen en een eindejaarsuitkering. Andere veelvoorkomende secundaire arbeidsvoorwaarden zijn reiskostenvergoeding en een pensioenregeling.

Ook heb je natuurlijk recht op vakantie.

Onderwijsassistent speciaal onderwijs salaris

Onderwijsassistenten in het speciaal onderwijs spelen een cruciale rol in de ondersteuning van leerkrachten en in de directe begeleiding van leerlingen met speciale behoeften. Hun werk is van onschatbare waarde in het creëren van een aangepaste leeromgeving waarin alle leerlingen zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Het salaris van een onderwijsassistent in het speciaal onderwijs wordt ook bepaald door de CAO Primair Onderwijs.