Docent worden

Wil je docent worden? Dan ben je op zoek naar meer informatie over het vak. Misschien heb je al een opleiding afgerond in een specifiek vak en wil je die kennis nu aan studenten overdragen. Of misschien ben je nog helemaal nieuw in het onderwijs en twijfel je of je je om wil laten scholen. Op deze pagina verzamelen we alle informatie die je wil weten.

Of je nu leraar wil worden op latere leeftijd of nog net uit de studiebanken komt: het onderwijs lijkt je wel wat. Je wil liever geen basisschool leraar worden, maar lerares worden op een middelbare school, of misschien wel een hbo- of mbo-opleiding. Dit betekent dat de zin ‘ik wil docent worden’ beter bij je past dan ‘ik wil leraar worden’.

Leraar of docent?

Op een basisschool wordt er gesproken over een leraar, juf of meester. Over het algemeen wordt er op het voortgezet onderwijs en het beroeps- en wetenschappelijk onderwijs juist gesproken van een docent. Dit ondanks dat de twee woorden docent en leraar precies dezelfde betekenis hebben.

Wat heb je nodig om docent te worden?

Nu vraag jij je natuurlijk af wat je nodig hebt om docent te worden. Dat is per onderwijsinstelling en onderwijsniveau anders. Lesgeven op het hbo is immers anders dan op het voortgezet onderwijs. We zetten alle eisen hier voor je op een rij, gesorteerd per onderwijsniveau.

Hbo docent worden

Wil je docent hbo worden? Dan geef je les op een specialistische opleiding. Vaak komt dit op je pad wanneer je al veel ervaring hebt in je vak en het je tof lijkt om die kennis en ervaring over te dragen op de nieuwe generatie. Denk bijvoorbeeld aan een journalist van de krant die na jaren trouwe dienst zijn/haar kennis over interviewen gaat overdragen op de nieuwe generatie journalisten. De eisen om hbo docent te worden verschillen per onderwijsinstelling. Vaak moet je een x aantal jaar aan ervaring hebben in het vak.

Mbo docent worden

Om docent mbo te worden moet je kunnen laten zien dat je vakinhoudelijk, pedagogisch en didactisch bekwaam genoeg bent voor het vak. Dat kun je doen met:

  • een tweede- of eerstegraads lesbevoegdheid (deze bevoegdheid haal je via een hbo-lerarenopleiding die je ook deeltijd kunt volgen).
  • via een PDG-traject in combinatie met een geschiktheidsverklaring (dit geldt voor beroepsgerichte vakken waar geen lerarenopleiding voor is. Het PDG-traject kun je zien als een zijinstroom-traject. Lees meer over zij-instromen voor het mbo).

Middelbare school docent worden

Wil je docent worden op een middelbare school? Dan moet je in ieder geval een tweedegraads bevoegdheid halen in een specifiek vak. Je wordt bijvoorbeeld docent wiskunde, biologie, gym, Nederlands, scheikunde etc. Om docent te worden in het voortgezet onderwijs moet je een hbo-opleiding volgen tot leraar van het specifieke vak dat je interessant vindt. Deze opleiding duurt vier jaar en kun je ook in deeltijd afronden. Met een tweedegraads bevoegdheid mag je overigens lesgeven aan de mavo én de onderbouw van de havo en vwo. Wil je ook aan de bovenbouw lesgeven? Dan kun je met een master je eerstegraads bevoegdheid halen.

Lees meer over zij-instromen in het voortgezet onderwijs.

Universitair docent worden

Wil je als docent aan de slag bij een universitaire opleiding? Dan hangen daar weer andere eisen aan vast. We zetten ze hier voor je op een rij:

  • Je moet een wetenschappelijke opleiding (wo) hebben afgerond;
  • Je moet als promovendus werkzaam zijn geweest bij een universiteit;
  • Je moet na je proefschrift de Basiskwalificatie Onderwijs hebben gehaald.

Voordat je dus les kunt geven aan de universiteit moeten er dus heel wat stappen worden doornomen.

Kan iedereen docent worden?

Een docent worden zonder opleiding? Dat kan in de meeste gevallen dus alleen op het hbo. Maar dan moet je wel dusdanig veel ervaring hebben dat je in het profiel van de hogeschool in kwestie past.

Lees hier meer over instromen in het onderwijs via Roler.

Waarom wil je docent worden?

Tegenwoordig is er sprake van een lerarentekort. Steeds minder mensen kiezen ervoor om docent te worden. Zonde, want het is een prachtig vak. Dit zijn de redenen waarom je zo graag docent wil worden:

  • Je draagt bij aan de ontwikkeling van je studenten;
  • Je kunt in je lessen al je creativiteit kwijt;
  • Je werkt met veel jonge mensen (en gaat automatisch met de tijd mee);
  • Geen dag is hetzelfde;
  • Je blijft jezelf ontwikkelen;
  • Je hebt altijd vrij tijdens de schoolvakanties;
  • Onderwijs is mensenwerk, je bent de hele dag met mensen bezig;
  • Je werkt met flexibele werktijden.

Zo, dat zijn een hoop voordelen van het onderwijs onder elkaar! Je weet nu precies wat je nodig hebt om docent te worden op een middelbare school, hogeschool, mbo-school of universiteit. Veel succes met je carrière in het onderwijs.