Kun je leraar worden zonder diploma?

Kun je leraar worden zonder diploma? Zeker! Je kunt leraar worden zonder dat je hier een diploma voor hebt. Je kunt namelijk voor een bepaalde duur gastlessen geven of specifiek vakinhoudelijke lessen verzorgen. Daarbij is lesgeven met een aanstelling wanneer je de correcte vooropleiding hebt en als ervaren zij-instromer ook mogelijk. Lees hier precies wat wel en niet kan als je leraar wil worden zonder diploma.

Wanneer heb je wel een diploma nodig?

In principe mag lesgeven zonder een enkele vorm van diploma natuurlijk niet. Je moet namelijk wel onderwijsbevoegd zijn om voor de klas te staan. Toch zijn er altijd uitzonderingen waarbij leraar worden zonder diploma via een achterdeur toch kan. Zo mag je docent zijn als je:

 • Een zij-instromer bent;
 • Een deeltijd of voltijd student bent aan een lerarenopleiding;
 • Je laat omscholen;
 • Een hybride leraar of gastdocent bent.

Leraar worden via een zij-instroomtraject

Via een zij-instroomtraject leraar worden zonder diploma, het spreekt op zich al tot de verbeelding. Maar wat houdt leraar zijn via een zij-instroomtraject precies in?

Wanneer je aan een zij-instroomtraject begint sta je direct voor de klas. Wat het traject inhoud hangt af van jouw voorgaande opleidingen en/of ervaringen. Wanneer je aan een zij-instroomtraject wil beginnen doorloop je de volgende stappen:

 • Oriëntatie en sollicitatie;
 • Een geschiktheidsonderzoek;
 • Het zij-instroomtraject;
 • Het zijn van een bevoegde leraar.

Leraar worden zonder diploma door omscholing

Wil jij een nieuw carrièrepad bewandelen? Word dan leraar zonder diploma door omscholing. Welk type onderwijs jij in wil gaan, bepaalt welk programma voor omscholing jij gaat volgen. Wil je leraar worden zonder diploma in het voortgezet onderwijs? Of wil je basisschool leraar worden via een zij-instroom traject in het basisonderwijs? Dan moet je over een hbo-diploma beschikken. Je leert dan namelijk niet enkel lesgeven. Ook leer je een geheel nieuw vak.

Wil je leraar worden zonder diploma in het beroepsonderwijs? Dan heb je vaak al ervaring in het vak dat je gaat geven. Dan hoef je dus enkel het lesgeven onder de knie te krijgen. Jouw omscholingsprogramma voor leraar worden zonder diploma is dan een stuk korter dan het omscholingsprogramma van bovenstaande casussen

Lesgeven met aanstelling

Wanneer je de keuze maakt voor tijdelijk leraar worden zonder diploma kun je in principe direct al voor de klas staan. Meestal wordt er dan een tijdelijk contract aangeboden van maximaal twee jaar. Tijdens de periode van dit contract moet je jouw onderwijsbevoegdheid halen of begonnen zijn aan de scholing voor een onderwijsbevoegdheid. Dit haal je door een opleiding te volgen aan de hogeschool of aan de universiteit.

Zonder aanstelling lesgeven

Aan de ene kant wil het onderwijs echte professionals die al jaren ervaring hebben. Maar aan de andere kant kampt het onderwijs met grote tekorten op het gebied van docenten. Onderwijsinstellingen kunnen wat voorzichtig zijn in het inhuren van zzp’ers. Dit komt omdat ze niet zeker weten waar ze aan toe zijn. Er is namelijk geen eenduidig landelijk beleid als het aankomt op het inhuren van zzp’ers.

Wil jij leraar worden zonder diploma op zzp basis? Zorg dan dat er geen ruimte is voor verwarring. Doe dit door de volgende stappen te ondernemen:

 • Het inschrijven bij het CBKRO-register (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs);
 • Wees in het bezit van een VOG;
 • Laat een modelovereenkomst maken per opdracht (of maak het zelf);
 • Het inschrijven bij de Kamer van Koophandel;
 • Stel goed opgemaakte facturen op;
 • Het aanvragen van een btw-vrijstelling voor onderwijsactiviteiten;
 • Stel een realistisch uurtarief op voor een zelfstandige professional;
 • Houd de boekhouding secuur bij.

Leraar worden zonder diploma? Laat je helpen door Roler

Is leraar worden zonder diploma via een zij-instroom traject helemaal wat voor jou? Dan zijn wij jou bij Roler graag van dienst. Er zijn tegenwoordig veel tekorten als het gaat om leerkrachten. Dit is een geweldige kans om zonder diploma een nieuw carrièrepad te bewandelen. Heb jij nog vragen over docent worden zonder diploma? Of heb je een andere vraag? Neem dan vooral contact met ons op.