Cao voortgezet onderwijs

Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen in de cao voor het voortgezet onderwijs? Ontdek alles wat je moet weten over deze belangrijke arbeidsovereenkomst. Welke veranderingen zijn er doorgevoerd en hoe beïnvloeden ze jou als werknemer? Lees verder om op de hoogte te blijven van de laatste updates en hoe dit invloed kan hebben op jouw carrière in het onderwijs.

Wat is de cao voortgezet onderwijs?

De cao, ook wel bekend als de collectieve arbeidsovereenkomst, is een cruciaal document dat de arbeidsvoorwaarden regelt voor leerkrachten in het basisonderwijs. De cao basisonderwijs is van groot belang voor zowel werkgevers als werknemers in het onderwijs. Het biedt richtlijnen en afspraken met betrekking tot salaris, werktijden, vakantiedagen en andere arbeidsvoorwaarden.

Als je werkzaam bent in het onderwijs, is het handig om op de hoogte te blijven van eventuele wijzigingen of updates in deze overeenkomst.

De cao basisonderwijs biedt een kader waarbinnen werkgevers en werknemers afspraken kunnen maken over de rechten en plichten die voortvloeien uit het werken in het onderwijs. Door goed op de hoogte te blijven, zorg je dat je als leerkracht altijd op een eerlijke en rechtvaardige manier behandeld wordt.

Cao voortgezet onderwijs 2023-2024

Er is momenteel een cao-akkoord voor de cao vo 2023-2024. De achterbannen van de VO-Raad en de onderwijsbonden hebben ingestemd met het onderhandelaarsakkoord van 12 september 2023.

De cao voortgezet onderwijs 2023-2024 loopt van 1 mei 2023 tot 1 oktober 2024. 17 maanden dus.

De belangrijkste afspraken

Meer loon

Met de nieuwe cao krijgen de medewerkers in het primair onderwijs een loonstijging van 10% met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2023. Lees hier alles over het salaris voortgezet onderwijs.

Eenmalige bonus

Daarnaast kregen medewerkers in november 2023 een eenmalige uitkering van €350 (bruto, op basis van fulltime). Voor werknemers in salarisschalen 1 tot en met 5 was deze eenmalige uitkering €1.000 en voor werknemers in salarisschalen 6 tot en met 9 €600.

Betere begeleiding voor starters

Starters hebben recht op goede begeleiding de eerste drie jaar.

Meer mogelijkheden scholing oop

Oop’ers krijgen meer mogelijkheden voor goede scholing en kunnen op jaarbasis 43 uur extra krijgen hiervoor.

Bhv-vergoeding omhoog

De bhv-vergoeding steeg naar 25 euro per maand.

Eerlijkere afspraken collega’s participatiebaan

Zij krijgen nu ook een eindejaarsuitkering en vakantiegeld.

Download hier de hele cao