Afgestudeerd en nu? We geven je 5 leuke tips

Tijdens je studie was het lang leve de lol. Totdat de scriptie om de hoek kwam kijken. Na het verlossende woord dat je bent geslaagd en je je diploma af mag halen, schiet je al snel in de stress. Je krijgt vaker de vraag: je bent afgestudeerd en nu? Wij geven je een aantal leuke en toegankelijke mogelijkheden.

Krijg jij ook al paniek wanneer iemand vraagt wat je nu gaat doen? Je bent absoluut niet de enige. Je gaat je veilige haven – de studiebanken – verlaten. Logisch dat je dat spannend vindt. Al helemaal wanneer je nog geen idee hebt wat je wil gaan doen.

Afgestudeerd en nu…. leren, werken of reizen

Het lijkt soms alsof je nog maar drie opties hebt na je studie. Ga je verder studeren aan de universiteit, ga je beginnen met werken of ga je de wereld rondreizen? Maar er is veel meer dan dat. We tippen je vijf opties die uit je comfort zone zijn, maar je wel helpen in je ontwikkeling als je niet precies weet wat je wil gaan doen. Dit is namelijk hét moment om jezelf te leren kennen en erachter te komen waar je passie ligt.

Tip 1: In je eentje op reis

Wie een beetje heeft doorgespaard tijdens zijn studie, kan er nu tussenuit. Dit betekent backpacken naar Thailand, tot rust komen in Bali of surfen in Australië. Wanneer je in je eentje gaat leer je enorm veel van jezelf en vind je misschien wel antwoord op de vraag: afgestudeerd en nu?

Tip 2: ga verder met een master

Ben je nog niet uitgeleerd? Pak dan meteen door met een nieuwe master. Kies iets waar je gepassioneerd over bent en ga de uitdaging aan. De master kan je ook in deeltijd doen zodat je ook geld kunt verdienen om de master te betalen. Wel zo handig.

Tip 3: probeer iets nieuws

Heb je de pabo gedaan, ben je opgeleid als Nederlandkundige, weet je alles over geschiedenis of spreek je vloeiend Duits? Dan kun je die kennis ook toepassen voor de klas. Met het Talentprogramma van Roler kun je verschillende type onderwijs ontdekken. Een gevarieerd programma met een vast bedrag in de maand.

Tip 4: begin met je eigen onderneming

Maak van je hobby je werk door op social media je dienst of product aan de man te brengen. Schrijf je bij veel aanvragen in bij de KVK, knutsel je eigen website in elkaar met WordPress en durf te ondernemen. Begin klein en wie weet wordt het wel een groot succes!

Tip 5: geniet!

Je hebt al die tijd precies moeten doen wat school van je verlangde, maar daar is nu een eind aan gekomen. Jij bent de enige die bepaalt wat je mag doen. Dat is eng, maar bevrijdend tegelijk. Geniet van je vrije tijd, werk wat vaker bij je bijbaantje en ontdek vooral wat je niet leuk vindt om te doen. En het verlossende antwoord op de vraag: afgestudeerd en nu zal je aankomen vliegen.

Terug naar het nieuwsoverzicht >