Back to school!

Je handen desinfecteren bij aankomst, een eilandje voor de leraar, afstand houden tot elkaar, halve klassen op school, maar ook weer vrolijke leerlingen in de klas. Dit is een greep van momenten die basisschoolleerkrachten de afgelopen weken hebben ervaren.

De leerkrachten zijn weer fysiek aan het werk en de leerlingen kunnen hun vriendjes en vriendinnetjes eindelijk weer zien. Er is natuurlijk veel veranderd en het is voor iedereen weer wennen. In een digitale bijeenkomst zijn wij terug- en vooruit gaan blikken met onze leerkrachten. Hoe hebben zij het afstandsonderwijs ervaren en hoe vinden zij het om weer fysiek les te geven? Vanaf 8 juni zal er weer gewerkt worden met hele klassen. Hoe zal dit zijn en hoe kijken de leerkrachten tegen deze versoepeling aan?

Afstandsonderwijs

De leerkrachten gaven aan dat de periode van afstandsonderwijs best wel zwaar was. Het lastige was dat er snel gehandeld moest worden en dat je door de bomen het bos soms niet meer zag met alle digitale mogelijkheden. Er moest door de school en samen met collega’s een keuze worden gemaakt in leermiddelen en manieren van werken. Dit was even lastig, maar is gelukt. De andere kant van het verhaal is dat het ook veel kansen bood. Er ontstonden veel mogelijkheden in het uiten van creativiteit en het ontwikkelen van digitaal lesmateriaal. Er werd gebeld met leerlingen, er werden filmpjes gemaakt en zelfs de muzieklessen werden online aangeboden. Dit alles was natuurlijk erg leerzaam en zet een deur open voor de nabije toekomst.

Trots

Als er gesproken werd over mooie momenten en over dingen waar onze leerkrachten trots op waren, dan zag je de twinkeling in hun ogen. De leerkrachten waren trots op het feit dat alles gelukt is en dat het zo snel op poten is gezet. Trots op het opvangen van zieke leerkrachten en trots op het feit dat er meer waardering is gekomen voor hun werk.

Momenteel is bijna iedereen weer op school aan het werk, behalve leerkrachten die helaas niet aan de slag kunnen doordat ze in de risicogroep vallen. Ook hier worden oplossingen voor gevonden waardoor alle leerlingen les kunnen krijgen. De motivatie voor het werk wordt zeker weer aangewakkerd omdat er weer interactie is met de leerlingen. Daarnaast kunnen de leerkrachten weer gebruik maken van de materialen in de klas en van het digibord. Deze dingen werden toch wel erg gemist tijdens het thuisonderwijs. Over het lesgeven aan volle klassen vanaf 8 juni wordt nog wisselend gereageerd. De halve klassen waren toch ook wel fijn. Je hebt namelijk meer aandacht en tijd voor het individu en voor de kinderen die meer aandacht nodig hebben.

Methode loslaten

Als er wordt gekeken naar de lesweken tot aan de zomervakantie op het gebied van inhoud, dan werd toch vooral opgemerkt dat de focus op de hoofdvakken zal gaan liggen. Er zullen nog cito’s worden afgenomen en er zal gekeken worden naar het niveau van de leerlingen. De methode zal bij sommige scholen wat meer losgelaten worden en er zal meer gedaan worden met creatieve activiteiten. Daarnaast worden er nog musicals gepland en opgenomen en zal er vooral weer genoten worden van de tijd met de leerlingen.

Al met al een leerzame, maar drukke periode waar met trots op terug wordt gekeken!

Terug naar het nieuwsoverzicht >>