Einde van de zomer: ga voorbereid het schooljaar in

De laatste week van de zomervakantie staat vaak in het teken van voorbereiding. De zogeheten ‘startweek’. Je zorgt ervoor dat je in de eerste week van het schooljaar meteen op een betekenisvolle manier met je klas aan de slag gaan. Wat is handig om in zo’n week te doen?

Het kan niet meer van elkaar verschillen: op sommige scholen staat er één dag voor het voorbereiden en inrichten van je nieuwe lokaal en op andere scholen is er een hele week gereserveerd vol met vergaderingen, implementaties en dan heb je in je lokaal nog niets gedaan. Als basisschool leraar heb je nog veel voor te bereiden.

8x tips voor de startweek op school

Wat moet sowieso klaar zijn als op maandag de leerlingen weer binnenkomen? We geven je een aantal tips want, vooral als je startend bent, is het handig om hier een overzicht van te hebben. Je kunt dan van tevoren bepalen hoeveel tijd je hieraan kwijt denkt te zijn.

#1 Je lokaal moet in orde zijn

De groepjes (vaak een hele puzzel) moeten staan en handig ingedeeld zijn. Denk ook na over de instructietafel en de kasten. Wat is een handige plek? Werk je met een thema? Ook dat kun je in deze week uitwerken en zorgen dat dit uitnodigend materiaal bevat voor je nieuwe klas.

#2 Zorg dat je een planning hebt gemaakt voor een week of het eerste gedeelte van de week

Vraag bijvoorbeeld na hoeveel uur per week de leerlingen een bepaald vak krijgen, zodat je dit alvast kunt inplannen. Ook de planning is (vooral de eerste paar jaar) een hele puzzel. Vraag eens je collega’s hoe hun planning eruitziet en overleg met hen over pauzes en pleinwacht.

#3 Maak tijd voor de overdracht van de vorige leerkracht

Deze collega heeft er al een heel schooljaar opzitten met je nieuwe klas. Wie kunnen er goed met elkaar samenwerken of kunnen elkaar juist niet uitstaan? Wie moet er sowieso vooraan zitten. Met deze informatie krijg je een vliegende start met je nieuwe klas.

#4 Zorg dat je groepsplannen af zijn

Als je op een school werkt met HGW, is het handig dat je op maandag je aanpakken duidelijk hebt en dat de leerlingen hier ook meteen mee leren werken. Ze merken dan direct dat je al hebt nagedacht over welke aanpak passend is. Dit zorgt voor een veilig gevoel en structuur tijdens de lessen.

#5 Verzamel de materialen die je nodig hebt

Ga elk vak op je planning langs en pak wat er voor dat vak nodig is. Denk ook aan potloden, schriften en gummen. Je kunt op maandag meteen de materialen aan de leerlingen uitdelen wat vaak meteen een leuk moment is.

#6 Zorg ervoor dat je klassenmap in orde is

Hierin staan onder andere de inlogcodes, de plattegrond, de niveaugroepen en je planning. Vraag verder op je school na wat er nog meer in deze map thuishoort. Zo begin je geordend aan het nieuwe schooljaar.

#7 Bedenk alvast hoe je het huiswerk aan gaat pakken

Denk van tevoren goed na over huiswerk, de weektaak en een eventueel beloningssysteem. Je leerlingen weten zo direct wat ze aan je hebben.

#8 Bereid je goed voor

Last but not least: een strakke voorbereiding. Als de eerste lessen al in je hoofd zitten en je weet wat voor materialen je nodig hebt geeft dit rust. Je hebt maar één kans voor een eerste indruk dus zorg voor een leuke binnenkomer en zorg ervoor de leerlingen zich gezien en gehoord voelen.

Er komen meteen de eerste week alweer genoeg zaken bij. Leerlingen, hun ouders, de eerste oudergesprekken, nakijken, werk ophangen en noem maar op. Als je zorgt dat bovenstaande punten in orde zijn ga je goed voorbereid het nieuwe schooljaar in. En voor nu nog even genieten van de zomervakantie!