Onderwijsprofessional Rose vertelt over het lesgeven op een AZC school

Rose is onderwijsprofessional bij Roler. Hieronder vertelt zij over haar ervaringen tot nu toe.

Sinds begin 2021 werk ik op een AZC school. Wat kun je je hierbij voorstellen? Ik wist het eerst ook niet. Na een super leuk sollicitatiegesprek besloot ik de stap te nemen en zelf te ontdekken wat het precies inhield. De beste beslissing van 2021! Wanneer je een opdracht aanneemt in het reguliere onderwijs weet je zo ongeveer wel waar je aan begint, nu had ik geen flauw idee! De eerste paar weken draaide ik wat dagen mee met verschillende leerkrachten om te zien hoe het allemaal werkte, met de dag werd ik enthousiaster. Toen ik zelf m’n eerste les ging draaien was ik om, wat was dit leuk om te doen! Zoals ik al eerder schreef is het niet te vergelijken met regulier onderwijs. De leerlingen zitten in stamgroepen, ingedeeld op leeftijd. Ik sta voor de zon groep, leerlingen van ongeveer 7 / 8 jaar. De meeste leerlingen wonen in het AZC om de hoek, er zijn ook een aantal leerlingen die in de wijk wonen.

Hoe ziet mijn dag eruit?

Om 8:45 start schoolbreed de eerste les, Mondeling Nederlands. De leerlingen gaan dan vanuit hun stamgroep uiteen in niveau groepen. Binnen de niveau groep heb je dus leerlingen van 7 tot 12 jaar. De lessen zijn erg interactief en nooit saai. Wanneer we het thema feest behandelen bakken we een taart en als het gaat over de supermarkt brengen we de supermarkt een bezoekje! Naast mondeling Nederlands geven we ook de vakken rekenen en lezen. Zoals je merkt ligt de focus echt op het leren van de Nederlandse taal. Ook krijgen de leerlingen gym, drama en zwemles, zo leuk om te zien hoe ze hiervan genieten!

Ook zelf een andere taal leren

De leerlingen komen uit verschillende landen en vinden het erg leuk om ook mij wat woorden uit hun taal te leren. Zo spreek ik nu een aardig woordje Tigrinya (nee grapje, verder dan wat basiswoordjes kom ik nog niet). In een hele korte tijd zie je de leerlingen zo groeien, als persoon maar ook in de lesstof. Dit is een van de mooiste dingen om te zien. Ik ben oprecht zó trots op ze als ze weer een nieuwe letter kennen, een hele bladzijde Veilig & Vlot foutloos lezen of glunderen omdat ze een mooie verftekening gemaakt hebben waar ze trots op zijn. Ik kan iedereen aanraden ooit eens een kijkje te nemen in de schakelklas bij jou op school of in de buurt!

Wil jij net als Rose ook in contact komen met Roler?

Neem dan contact op met recruiter Daryl Polder via darylpolder@roler.nl  en/of 06 – 82 34 46 44.