Talent aan het woord: Rick Mertens

Wie ben jij?
Ik ben Rick Mertens en ik ben 28 jaar oud. Ik woon momenteel in Haarlem maar heb in Groningen de verkorte pabo gevolgd. Sinds m’n 18e ben ik jeugdtrainer atletiek in Haren en als hobby’s heb ik windsurfen en skiën.

Wat zijn je eerdere ervaringen?
Ik heb eerst Sport, Gezondheid en Management gedaan. Vanuit daar heb ik een eigen onderneming in de sport opgestart. Daarnaast was/ben ik werkzaam in de sport voor verenigingen, gemeenten en de AtletiekUnie. Sinds Covid-19 heb ik de switch naar het onderwijs gemaakt. Ik had al veel met jeugd gewerkt, dus de switch voelde natuurlijk en ging bijna vanzelf. Nu ben ik werkzaam als fulltime leerkracht met losse werkzaamheden als ZZP’er daarnaast.

Wat is de meerwaarde van Roler voor jou?
De meerwaarde van Roler is voor mij, als startende leerkracht, de begeleiding en de verschillende typen onderwijs waarmee je in contact komt. Tijdens de verkorte pabo heb ik slechts een select aantal typen ervaren. Door de langere opdrachten van minimaal drie maanden, kun je echt proeven hoe het is binnen dat type onderwijs. Momenteel ben ik werkzaam bij een Tijdelijke Onderwijsvoorziening, maar ik heb hiervoor voor een groep 6/7 combinatie gestaan met 28 kinderen, op een christelijke basisschool. Het contrast kon natuurlijk niet groter! Om het onderwijs op meerdere plekken in het land te ontdekken wilde ik graag in regio Amsterdam werken en wonen. Roler heeft hierin met mij meegedacht en mij deze kans geboden. Het bevalt tot nu toe super!

Hoe ervaar je de begeleiding vanuit Roler?
Die ervaar ik als prettig. De gezamenlijke intervisiemomenten zijn waardevol. Als er iets speelt op de werkvloer, kun je dat altijd bespreken met collega’s van Roler en jouw begeleider. Jouw begeleider komt halverwege het traject evalueren, wat maakt dat de betrokkenheid groot is. Mijn directe duo is ook werkzaam bij Roler, wat de link natuurlijk nog sterker maakt. Maar ik kan ook bij andere collega’s terecht.

Waar ben je trots op?
Sinds september heb ik samen met mijn huidige collega’s een Tijdelijke Onderwijsvoorziening voor Oekraïense kinderen opgezet. Minister van Onderwijs Dennis Wiersma is hier persoonlijk komen kijken en heeft ons gecomplimenteerd over hoeveel er in korte tijd is gerealiseerd. Dat is als startende leerkracht natuurlijk een super compliment!
Het ontwerpen, opzetten en uitvoeren van het onderwijs voor deze doelgroep is echt een grote uitdaging binnen mijn ontwikkeling. Ik had nauwelijks ervaring met groep 3-4, laat staan met NT2. Het onderwijs voor deze groep is continu in beweging en dat verplicht bijna tot het proberen van nieuwe vormen, evalueren en verbeteren. Hier ontwikkel ik mij iedere dag opnieuw in!

Wat is jouw lijfspreuk?
“Blijf jezelf, er zijn al genoeg anderen!”