Wat is de 21+ toets?

Heb je een mbo niveau 4-, havo- of vwo-diploma niet afgemaakt, maar wil je toch een hbo-opleiding gaan doen? Dan zijn je opties niet gesloten. Als je 21 jaar of ouder bent, kan je namelijk door een 21+ toets te maken toch aan een hbo-opleiding bij een hogeschool beginnen. Lees in dit blog alles over de 21+ toets.

Voor wie is de 21+ toets?

De 21+ toets is voor iedereen die graag aan een hbo-opleiding wil starten, maar niet voldoet aan de toelatingseisen qua vooropleiding: je hebt geen mbo niveau 4-, havo- of vwo-diploma op zak.

Om de toets te maken, moet je 21 jaar of ouder zijn. Bij sommige hogescholen mag je de toets al afleggen als je 20 jaar bent, mits je 21 jaar oud bent wanneer je met de opleiding begint.

Hoe ziet de 21+ toets eruit?

de 21+ toets bestaat uit verschillende onderdelen die jouw werk- en denkniveau meten. Elke hogeschool kan zelf de vorm van de toets bepalen. Dat betekent dat wanneer je de 21 plus toets bij hogeschool X aflegt, de resultaten geen toegang geven tot hogeschool Y.

De 21 plus toets is dus bij veel hogescholen verschillend. Zo lijkt het in sommige gevallen op een IQ-test of een intelligentieonderzoek, terwijl andere toetsen meer lijken op een havo-examen. Over het algemeen word je getoetst op taal- en rekenvaardigheid en ruimtelijk inzicht. Sommige hogescholen hebben naast de 21+ toets een verplicht toelatingsgesprek, wat ook voldoende moet worden afgesloten voordat je aan de opleiding kunt starten.

Je kunt bij de hogeschool waar jij een hbo-opleiding wil gaan volgen en dus de 21+ toets gaat maken, navragen welke onderdelen er getoetst worden, hoe je je het beste kunt voorbereiden en welke score je moet behalen om toegelaten te worden.

Kosten 21 plus toets

De kosten voor een 21+ toets verschillen wederom per hogeschool. In de meeste gevallen betaal je tussen de €75,- en €200,-. Ook dit kun je navragen bij de gewenste hogeschool.

Zo werkt het aanmelden

Je kunt je voor de 21 plus toets aanmelden bij de desbetreffende hogeschool. Dat kan vaak simpelweg via de website.

Hoelang is de uitslag geldig?

Geslaagd voor de 21+ toets? Gefeliciteerd! Maar let op dat je uitslag niet verloopt. Hoelang de uitslag geldig is, verschilt per hogeschool (vaak twee jaar). De testuitslag is enkel geldig bij de hogeschool waar je de toets hebt gemaakt.

Niet geslaagd?

Balen… Je kunt de 21 plus toets niet altijd direct herkansen. De voorwaarden hiervoor verschillen ook weer per hogeschool. In sommige gevallen kun je de toets maximaal twee keer per jaar maken.

Dus, wat is de 21+ toets?

De 21+ toets biedt jou de mogelijkheid om te starten met een hbo-opleiding, bijvoorbeeld de pabo, wanneer je hiervoor niet de vereiste vooropleiding hebt behaald. Om deze toets te maken, moet je 21 jaar of ouder zijn (uitzonderingen daar gelaten).

De vorm, eisen, kosten en geldigheidsduur van de uitslag verschillen per hogeschool. Ons advies is daarom om goed te informeren naar deze 21 plus toets bij de hogeschool waar jij een hbo-opleiding wil gaan volgen. Zo ga jij goed voorbereid naar de pabo of een andere opleiding.