Wat is de academische pabo?

Je wil een stap doen richting het onderwijs. Daarbij wil jij je echter ook verdiepen in onderwijskunde en in pedagogiek. Dat kan. Door de academische pabo te volgen, oftewel de universitaire pabo, leer je naast didactiek ook over pedagogiek en onderwijskunde.

Wat houdt de academische pabo in?

De academische pabo houdt in dat je een wetenschappelijke bacheloropleiding pedagogiek volgt aan een universiteit of hogeschool. De opleiding duurt over het algemeen vier jaar. Wanneer je de academische pabo volgt, moet je ook stagelopen. Deze stage is minimaal één dag per week.

Is de academische pabo iets voor jou?

Zou jij graag les willen geven en heb je jouw vwo of een hbo-opleiding afgerond? Dan is de academische pabo wat voor jou. Natuurlijk moet je ook wel affiniteit hebben met kinderen en het begeleiden van hen. Anders zal dit vak je niet makkelijk afgaan.

Kun jij je vinden in het volgende?

  • Je houdt van onderzoek doen;
  • Je bent ambitieus;
  • Je hebt lef;
  • Je toont inzet;
  • Je kunt goed plannen;
  • Je bent zowel analytisch als praktisch.

Dan is de academische pabo een goed idee.

Waarom kiezen voor de academische pabo?

Bij de academische pabo krijg je het goede met het goede verenigd. Het is namelijk zo dat je zowel de praktische en de professionele kwaliteiten ontwikkelt die je als leerkracht nodig hebt of als deskundige in de pedagogiek. Op deze manier hoef je niet te kiezen tussen praktijk óf theorie. Maar neem je van beiden kennis mee.

Wat kun je na de academische pabo?

Wanneer je de opleiding hebt afgerond, kun je direct aan het werk in het basisonderwijs. Als je echter verder wil studeren, kun je altijd nog één of meerdere masters doen. Dit hoeft niet direct na je bachelor, je kunt ook later besluiten om een master te doen.

Leraar worden met Roler

Met de academische pabo word je dus basisschool leraar of specialist op pedagogisch gebied. Maar de academische pabo is niet de enige manier om basisschool leraar te worden. Je kunt namelijk ook via het zij-instroomtraject van Roler op de basisschool aan het werk.

Ben je al in het bezit van een diploma in het onderwijs, maar weet je nog niet precies wat je wil? Volg dan ons talentprogramma. Tijdens dit programma krijg je betaalt terwijl je ontdekt, ga je op studiereis, krijg je persoonlijke begeleiding, ontvang je een persoonlijk opleidingsbudget t.w.v. €2.500,- en dat állemaal onder goede arbeidsvoorwaarden.

Heb je vragen? Neem dan vooral contact met ons op.