Wat is Vavo?

Je vraagt je af wat is de Vavo precies? Wat moet je bij deze opleiding verwachten en wat kun je er precies mee? Kortom: wat is Vavo? We geven hier antwoord op in dit blog.

Wat is Vavo onderwijs?

Vavo, wat is dat? Goede vraag! Vavo staat voor: Voortgezet algemeen volwassen onderwijs. Dit betekent concreet dat volwassenen hier kunnen studeren om een vmbo-tl-, havo-, of vwo-dilploma te halen. Dit zijn leerlingen boven de 18 jaar oud. Alhoewel er in sommige uitzonderingsgevallen ook 16- en 17-jarigen worden toegelaten op het Vavo. Dit gebeurt vaak wanneer een leerling is gezakt op één of meerdere vakken en niet het hele examenjaar opnieuw wil doen. Deze minderjarigen kunnen hier een volledige opleiding volgen of alleen een aantal specifieke vakken waar ze extra begeleiding voor moeten krijgen.

Wat is Vavo en voor wie is het Vavo?

Zoals de naam al doet vermoeden is het Vavo onderwijs specifiek voor volwassenen. Deze volwassenen hebben om welke redenen dan ook nooit een middelbare schooldiploma gehaald en hebben dit nu nodig om een vervolgopleiding te gaan volgen. Ze willen een volgende stap in hun carrière zetten, maar dit kan alleen met een vmbo-, havo-, of soms zelfs vwo-diploma. Deze papieren kunnen ze nu halen via het Vavo.

Waar kun je het Vavo volgen?

Dat kan op veel mbo-instellingen in Nederland. Het Vavo hoort officieel namelijk bij het middelbaar beroepsonderwijs. Wil je precies weten waar je allemaal kunt studeren? Kijk dan op Vavoscholen.nl.

Hoeveel kost het Vavo?

Wanneer je volwassen bent worden de kosten voor het Vavo niet meer volledig gedekt. Dit betekent dat je dit zelf moet gaan betalen. De prijs is afhankelijk van of je een voltijd-traject gaat volgen of dat je een deelcertificaat in een specifiek vak moet gaan volgen. Een voltijd-traject kost zo’n €1.239*. Voor een deeltijdcertificaat betaal je per lestijd. Dat is gemiddeld €0,82 voor 45 minuten lestijd*. Hoe hoog deze kosten worden hangt dus onder andere af van hoeveel lessen je nodig hebt om het gewenste niveau te behalen die nodig is om het certificaat te behalen.

*Deze prijs is gebaseerd op de kosten van het schooljaar 2022-2023 en kan hierdoor afwijken van de daadwerkelijke prijs, Bron.

Docent worden? Kies voor Roler

Heb jij je pabo diploma al gehaald en wil je weten hoe je docent kunt worden op het Vavo en of dat wat voor jou is? Meld je dan aan voor het Talentprogramma van Roler. In één schooljaar ontdek je meerdere typen onderwijs. Begin bij het primair onderwijs en groei door tot docent op het Vavo, het mbo of misschien zelfs de universiteit. Pak jouw rol in het onderwijs met de hulp van Roler.

Ik wil meer weten!