Wat kun je met een pabo diploma?

Wat kun je met een pabo diploma? Met die vraag loop je rond als pas-afgestudeerde. Je bent nu geen student meer en staat voor de keuze der keuzes: wat ga je nu doen? Wat is er allemaal mogelijk met een pabo-diploma? We vertellen het je in dit blog.

Wat kun je met een pabo diploma? Werken in het onderwijs!

Op dit moment is er een 100% baankans met een pabo diploma in je bezit. Dat is goed nieuws wanneer je na de hbo-studie klaar bent om aan het werk te gaan. Je bloeide op voor de klas en kan niet wachten om elke dag voor je eigen groep met kinderen te staan. Tijdens de stages heb je gemerkt dat het vak perfect bij je past. De combinatie tussen het bijbrengen van algemene kennis, de interactie in de groep en het stukje pedagogiek wat erbij gepaard ging, beviel je goed. Het liefst ga je direct op zoek naar een baan bij jou in de buurt. Grote kans dat je niet ver hoeft te reizen, want er is op dit moment een enorm lerarentekort. Veel onderwijsinstellingen zullen je met open armen verwelkomen – een ideale positie om als leraar te starten!

Op deze scholen kun je aan de slag

Met een diploma als basisschool leraar kun je aan de slag op een basisschool. Klinkt logisch, maar met jouw papiertje op zak kun je ook bij andere scholen solliciteren. Dit kun je onder andere met een pabo diploma:

  • lesgeven op het primair onderwijs (groep 1 t/m 8 + speciaal basisonderwijs);
  • lesgeven op het speciaal voortgezet onderwijs;
  • lesgeven aan kinderen op het praktijkonderwijs.

Vacatures primair onderwijs Vacatures speciaal onderwijs

Op het praktijkonderwijs kun je bijna alle vakken geven. Denk aan: Nederlands, Engels, wiskunde, geschiedenis, aardrijkskunde, biologie, verzorging, muziek, handvaardigheid, tekenen en praktijk oriënterende vakken. Genoeg om uit te kiezen, dus!

Lesgeven op het voortgezet onderwijs

Heb je tijdens je opleiding gemerkt dat je liever aan wat oudere kinderen lesgeeft? Dan kun je ook doorstromen naar het voortgezet onderwijs. Dat kan met een pabo diploma direct op het speciaal voortgezet onderwijs. Wil je ook lesgeven op een ‘normale middelbare school’? Dan kun je met het certificaat ’Groepsleerkracht onderbouw vmbo basis- en kader’ ook lesgeven aan de onderbouw van vmbo basis- en kader. Je kunt de volgende vakken geven: Nederlands, wiskunde, rekenen en de keuzevakken die op het certificaat staan. Bijvoorbeeld Engels, mens & maatschappij of mens & natuur. Ook hier is er weer een optie om je verder te specialiseren.

Wat kun je met een pabo diploma als je niet wil werken in het onderwijs?

Ben je er tijdens je studie achter gekomen dat voor de klas staan niet aan jou is besteed? Dan kun je ook een andere richting op na de pabo.

Huiswerkbegeleiding – Je hebt tijdens je studie genoeg algemene kennis opgedaan om kinderen te helpen bij hun huiswerk. Er zijn bureaus die jou als specialist (bijvoorbeeld in de Nederlandse taal) koppelen aan een leerling die wel wat begeleiding kan gebruiken.

Kindercoaching – Het pedagogische gedeelte van je opleiding vond je het meest interessant. Dit wil je graag doortrekken door kinderen met onzekerheden te coachen. Hier zijn vaak wel aanvullende cursussen voor nodig.

Educatief auteur – Met al jouw kennis, kun je op educatieve platformen waardevolle tips delen over verschillende typen onderwijs. Ook kun je meer vertellen over jouw ervaringen voor de klas en daarmee beginnende leraren ondersteunen.

Interne begeleider – Met een beetje bijscholing kun je ook interne begeleider worden in het onderwijs. Zo til jij jouw carrière in het onderwijs naar een hoger niveau.

Leesconsulent – Bij de bibliotheek word je met open armen ontvangen. Je kunt onder andere nieuwe lees-programma’s ontwikkelen voor scholen in de buurt.

Educatief medewerker – Niet alleen op scholen is behoefte aan onderwijzers. Ook dierentuinen, musea’s etc. hebben behoefte aan mensen die onderwijsprogramma’s samenstellen om de bezoekers verder te informeren over de dieren, expositie etc.

Zie je, er zijn binnen het onderwijs en ook daarbuiten genoeg baan-mogelijkheden na het afronden van de pabo. Veel succes met je carrière!