Wil je werken in het onderwijs maar niet voor de klas? Dit is wat je kunt doen

Het onderwijs is een brede sector met een scala aan functies. Niet iedereen die in het onderwijs werkt, staat voor de klas. Ben je gepassioneerd over het onderwijs maar zie je jezelf niet als leraar? Ontdek hier wat je nog meer kunt doen binnen deze dynamische sector.

Onderwijskundige

Als onderwijskundige houd je je bezig met het ontwerpen, ontwikkelen en evalueren van onderwijsprogramma’s om de kwaliteit daarvan te verbeteren. Je werkt samen met scholen en andere onderwijsinstellingen om het onderwijs te verbeteren en te innoveren.

Daarbij kijk je als onderwijskundige onder andere naar leermethoden, leerbehoeften van verschillende doelgroepen en hoe het onderwijs georganiseerd is. Het doel van het werk van een onderwijskundige is om het onderwijs te vernieuwen en uiteindelijk te verbeteren door het beter af te stemmen op de doelgroepen.

Intern begeleider (ib’er)

Wil je werken in het onderwijs en vind je het leuk om extra zorg te bieden aan kinderen die dat kunnen gebruiken? Dan is een baan als intern begeleider (ib’er) echt iets voor jou. Als intern begeleider houd je je bezig met het coördineren en monitoren van de kwaliteit van de zorg op een basisschool, je coacht leerkrachten en blijft in contact met ouders en externen.

Ook werk je samen met de leerkrachten om ontwikkelplannen voor de school op te stellen. Een breed takenpakket dus. Het is daarom handig als je van nature een organisator bent en graag anderen ondersteunt.

Onderwijsassistent/klassenassistent

Als onderwijsassistent speel je een cruciale rol in het welzijn van leerlingen. Je helpt leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben bij het leren, bijvoorbeeld leerlingen met leer- en gedragsproblemen, en werkt samen met leraren en ouders om passende oplossingen te vinden.

Ook help je met het voorbereiden van de lessen, organiseer je activiteiten en ondersteun je de leerkracht.

Beleidsmedewerker onderwijs

Als beleidsmedewerker in het onderwijs werk je bij een onderwijsinstelling of bij de overheid. Je houdt je bezig met het ontwikkelen van onderwijsbeleid en zorgt ervoor dat dit beleid wordt geïmplementeerd.

Onderwijsadviseur

Als onderwijsadviseur geef je advies over verschillende aspecten van het onderwijs, zoals curriculumontwikkeling, onderwijsvernieuwing en kwaliteitszorg. Je bent breed inzetbaar binnen onderwijsinstanties en adviseert onderwijskundig personeel, management en soms zelfs directieleden over hoe de onderwijsorganisatie effectief kan veranderen.

Vaak worden onderwijsadviseurs ingehuurd als interimmer die een tijd lang binnen een organisatie meelopen om zo stapsgewijs innovaties door te voeren. Maar ze kunnen ook op basis van trainingen verbonden zijn aan een instelling die vraagt om consultancy.

Dus, werken in het onderwijs maar niet voor de klas? Mogelijkheden genoeg!

Werken in het onderwijs betekent niet automatisch voor de klas staan. Er zijn tal van andere functies die bijdragen aan de kwaliteit en ontwikkeling van het onderwijs. Bij Roler helpen we je graag om jouw ideale rol te vinden. Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden!

Bekijk hier alle vacatures in het onderwijs.