Docent economie worden

Wil jij impact maken op de levens van jongeren door hen de principes van economie bij te brengen? Overweeg dan om docent economie te worden. Bij Roler helpen we je graag op weg naar deze lonende carrière.

Wat is een economie docent?

Een docent economie is een leraar die het vak economie geeft op het voortgezet onderwijs. De leerlingen aan wie je lesgeeft, zijn veelal tussen de 12 en 18 jaar. Als economie docent leer je ze alles over onderwerpen die met de economie te maken hebben.

Want als docent economie weet jij daar alles van. En jouw kennis deel je natuurlijk graag met de leerlingen!

Wat doet een docent economie?

Als docent economie speel je een cruciale rol in de ontwikkeling van jongeren. Je leert ze over de basisprincipes van economie, zoals vraag en aanbod, inflatie, rentetarieven en nog veel meer. Maar je doet meer dan alleen lesgeven over economische theorieën.

Je helpt studenten ook om kritisch na te denken over economische vraagstukken, om geïnformeerde beslissingen te nemen in hun persoonlijke leven en om actieve deelnemers te worden in onze economie.

Economie docent worden, hoe?

Het pad om docent economie te worden, begint meestal met een bacheloropleiding in economie of een gerelateerd veld. Daarna volg je de lerarenopleiding, waar je pedagogische vaardigheden ontwikkelt en leert hoe je jouw kennis op een boeiende en begrijpelijke manier kunt overbrengen.

Bij Roler bieden we begeleiding en ondersteuning voor aankomende docenten economie. Of je nu net begint aan je opleiding of al ervaring hebt in het veld, we hebben de middelen en expertise om je te helpen slagen.

Soorten economie docenten

Er zijn twee soorten docenten in het voortgezet onderwijs:

  1. Leraren met tweedegraads onderwijsbevoegdheid;
  2. Leraren met eerstegraads onderwijsbevoegdheid.

Als leraar met tweedegraads onderwijsbevoegdheid voor het VO mag je lesgeven aan alle klassen van het vmbo, de onderbouw van de havo en het vwo (eerste drie klassen), op het beroepsonderwijs, in het volwassenenonderwijs en in het praktijkonderwijs.

Als leraar met een eerstegraads onderwijsbevoegdheid mag je lesgeven aan alle groepen die we hierboven al noemden, plus leerlingen in de bovenbouw van de havo en het vwo. Om eerstegraads onderwijsbevoegdheid te behalen, volg je de opleiding tot eerstegraads docent aan de hogeschool of universiteit.

Docent economie opleiding

Welke opleiding je nodig hebt om als docent economie te worden, hangt af van of je als eerstegraads of tweedegraads docent aan de slag wil.

  • Tweedegraads docent: lerarenopleiding aan een hogeschool.
  • Eerstegraads docent: eerstegraads bevoegdheid halen via een opleiding aan een hogeschool of universiteit.

Docent economie salaris

Het salaris van een economie docent varieert afhankelijk van je graad, het aantal jaren werkervaring en de regio waar je werkzaam bent. Meestal beginnen docenten economie in de LB-schaal (€3001-€4573).

Eigenschappen en competenties

Het begint allemaal met het vermogen om complexe concepten op een begrijpelijke manier uit te leggen. Met jouw kennis van economie en inzicht in materie, kun je zelfs de meest complexe theorieën omzetten in begrijpelijke lessen.

De meest effectieve docenten zijn degenen die een diepe passie hebben voor het onderwijs. Als een toegewijde docent economie, zet je je volledig in om je leerlingen nieuwe kennis en inzichten bij te brengen, uiteraard met passie voor het vak.

Daarnaast is lesgeven eigenlijk een doorlopende presentatie. Je moet je dus comfortabel voelen voor een klas. Ook is het handig als je van nature gezag uitstraalt, daardoor nemen leerlingen je sneller serieus. Dit heeft natuurlijk niet iedereen en is gelukkig goed te leren.

Ook nauwkeurigheid staat bij jou hoog in het vaandel. Niets ontsnapt aan jouw aandacht. Of je nu een nieuw onderwerp tot in de kleinste details uitlegt of de meeste subtiele fouten uit een toets haalt, je bent uiterst nauwkeurig. Als een bekwaam economie docent heb je immers een scherp oog voor detail.

Vacatures docent economie

Bij Roler begrijpen we dat het vinden van de juiste baan als docent economie een uitdaging kan zijn. Daarom hebben we een uitgebreide lijst met vacatures voor docenten economie van scholen in heel Nederland. Fulltime of parttime, we hebben een breed scala aan mogelijkheden om aan je behoeften te voldoen.

Bekijk alle vacatures voor docent economie en vind de baan die bij jou past.