Zij instromer mbo worden? Bekijk de mogelijkheden van Roler

Je hebt net een bachelor of wetenschappelijke opleiding succesvol afgerond. Het papiertje is binnen, maar wat dan? Je bent erachter gekomen dat het vak waar je voor geleerd hebt, niet hetgeen is wat je de rest van je leven wil doen. Wat je dan wel weer een mooi beroep lijkt: het onderwijs. Het middelbaar beroepsonderwijs in het bijzonder. Maar hoe word je op een latere leeftijd of met een andere voorstudie docent op het mbo? Door een zij instromer mbo traject te volgen bij Roler.

Op het mbo is het onderwijs vooral gericht op de praktijk. Iets waar jij je wel in kunt vinden. Bij je eerdere studie en werkervaring is je dat goed bevallen. Je raakt gepassioneerd wanneer je met je handen bezig bent en het lijkt je tof om die passie ook op studenten over te dragen. Dat kan wanneer je kiest voor een zij instroom mbo traject.

Het mbo

Je hebt op het mbo vier verschillende niveaus waar je als zij-instromer les aan kunt geven.

  • Niveau 1: de entree-opleiding (1 jaar). Studenten hoeven hier geen diploma voor te hebben.
  • Niveau 2: de basisberoepsopleiding (1/2 jaar). Studenten hebben voorafgaand aan deze opleiding het vmbo (theoretisch, gemengd of kadergericht) succesvol afgesloten. Dit onderwijs is voornamelijk op de praktijk gericht.
  • Niveau 3: de vakopleiding (2/3 jaar). Studenten werken en leren vooral zelfstandig. Ook hier hebben ze een diploma van het vmbo (theoretisch, gemengd, kadergericht) voor nodig, maar een diploma van de havo of van mbo niveau 2 vormen ook een geldig toegangsbewijs.
  • Niveau 4: middenkaderopleiding (3/4 jaar). Hier leer je studenten hoe zij zelfstandig het beroep waar ze voor leren kunnen uitoefenen. Met dit diploma kunnen ze doorstuderen aan het hbo.

Waarom wil je lesgeven op het mbo?

Je hebt als zij instromer mbo erg veel vrijheid hoe je uiteindelijk de lessen indeelt van het vak dat jij gaat geven. Dat maakt het een afwisselend beroep dat niet snel zal gaan vervelen. Een tweede reden waarom docent worden op het mbo aantrekkelijk is, is dat je veel interactie hebt met jongeren. De meeste studenten komen net van het vmbo en zijn dus rond de 16 en 17 jaar oud. Een jonge generatie die zich nog aan het vormen is wanneer ze nog bij jou in de klas zitten. Dat jij daar als docent een bijdrage aan mag (en kan) leveren is een grote beweegreden om je aan te melden voor het zij instroom mbo traject van Roler.

Ten derde is het onderwijs erg praktijkgericht. Je hoeft geen saaie hoorcolleges te geven en kunt je handen (soms letterlijk) uit de mouwen steken. Je studenten leren terwijl ze aan het doen zijn. Dit vinden de meeste studenten een speelse en toegankelijke manier om het vak te ontdekken. En dit geeft jou ook de ruimte om je studenten beter te leren kennen en te ondersteunen. In het hbo of wo heb je die connectie met studenten een stuk minder.

Ten vierde kun je de manier van lesgeven erg vergelijken met de manier van lesgeven op de middelbare school. Studenten worden in klassen ingedeeld, krijgen nog rekenen en Engels en krijgen klassikaal nog les van jou, de docent.

Zij instroom mbo via Roler

Klinkt dit jou ook goed in de oren? Meld je dan aan als zij instromer voor het mbo bij Roler. Belangrijk is dat je een vooropleiding hebt gedaan waaruit blijkt dat je voldoende beroepskennis hebt om het vak dat je interessant lijkt te gaan geven. Stel je hebt een hbo opleiding Commerciële Economie gedaan. Dan kun je economie of rekenen geven op het mbo. Op deze manier sluit je vooropleiding aan op het vak waar je docent van wil worden. Tijdens dit traject haal je je lesbevoegdheid zodat je straks voor de klas kunt gaan staan. Een vereiste is dat je

  • een afgeronde hbo of wo-opleiding hebt;
  • niet bent ingeschreven voor een lerarenopleiding (tot ten minste twee jaar geleden);
  • een VOG op zak hebt;
  • en dat je opleiding dus aansluit bij het vak waarin jij je wil ontwikkelen.

De kosten voor het zij instroom mbo traject van Roler worden gedekt door de onderwijsinstelling waar je wil gaan lesgeven. Het is van tevoren dan ook van belang om een instelling te contracteren en daar goede afspraken mee kan maken zodat jij zorgeloos aan deze nieuwe stap in de carrière kunt beginnen.

Wil je beginnen als zij instromer mbo? Meld je dan aan via deze link! 

Bekijk tevens ook onze zij instroomtrajecten voor: