Zij instroom hbo: lesgeven op het hoger beroepsonderwijs

Je zou graag les geven op het hoger beroepsonderwijs (het hbo), maar je hebt geen pabo of andere lerarenopleiding gevolgd. Toch kun je dan het onderwijs in. Wat je voor een zij instroom hbo nodig hebt, ontdek je op deze pagina.

Heb je geen ervaring in het onderwijs? Dat is geen probleem wanneer je op het hbo les wil geven. Je hebt hier namelijk géén onderwijsbevoegdheid voor nodig. Wel is een diploma van een vak gerelateerde hbo- of wo-opleiding vaak een vereiste. Iets wat best logisch is wanneer je een vak wil gaan geven waar je gepassioneerd over bent.

Over het hbo

Als beroepsprofessional draag jij je kennis over het vak over aan jonge leergierige studenten. De stof is niet alleen theoretisch, want je zet je studenten ook aan het werk om zelf het vak te ontdekken. Dit aan de hand van assessments, opdrachten en projecten. Er zijn een aantal voordelen aan lesgeven op het hbo. We noteren:

  • Geen dag is hetzelfde (lekker afwisselend!);
  • Je bent erg flexibel (van het inrichten van de les tot aan de manier van werken);
  • Een gevarieerde groep studenten vanuit diverse achtergronden;
  • Een kans om de passie voor je vak over te dragen aan geïnteresseerde jongeren;
  • Goede arbeidsvoorwaarden en een aantrekkelijk salaris;
  • Veel vrije dagen;
  • Veel doorgroeimogelijkheden op de hogeschool (studieloopbaanbegeleider, coördinator, scriptie begeleider etc.);
  • Je leidt de professionals op van de toekomst (en hoe cool is dat?).

Hoe word je docent op het hbo?

Je hoeft dus geen speciaal papiertje te halen om les te geven op een hogeschool, maar hoe word je dan een docent op het hbo? Je kunt in principe gewoon solliciteren op een vacature van een hogeschool die je interessant lijkt. Wat de specifieke eisen precies zijn, verschilt per opleidingsinstituut. Zo vragen sommige vacatures om gerelateerde werkervaring, willen sommige instellingen dat je al eerder een vak hebt gegeven op een hogeschool of dat je een hbo/wo diploma op je naam hebt staan.

Zij instroom hbo? Dan moet je een BDB halen

BDB staat voor: Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid. Dit is een traject dat je moet volgen in de eerste 6 tot 12 maanden van je eerste jaar bij de onderwijsinstelling. In de meeste gevallen worden de gemaakte kosten gedekt door de instelling waarbij je werkzaam bent.

Zij instroom hbo via Roler

Wil je instromen in het hbo? Neem dan contact op met Roler voor onze zij-instroomtrajecten. Ontdek het onderwijs op jouw manier. Wil je toch liever lesgeven aan het primair of voortgezet onderwijs? Ook dat kan geregeld worden bij Roler. Vragen? Bel vooral naar 088-3302200 of vul het contactformulier in.