Docent Nederlands – Klik hier voor het salaris, je taken en de opleiding

Is taal zeg maar jouw ding en spot je elke d/t fout in een zin? Dan is docent Nederlands wellicht een goede zet in je onderwijs-carrière. Je geeft het vak Nederlands op de middelbare school aan jonge scholieren. Wat je precies van het werk, de opleiding en het salaris kunt verwachten als docent Nederlands lees je op deze pagina.

Docent Nederlands worden

Al van kleins af aan lees je boeken. Waar de rest van de klas het vervelend vond om boeken op de literatuurlijst te zetten, las jij zonder moeite het hele jaar door. Je denkt er dan ook aan om docent Nederlands te worden. Het lijkt je erg leuk om scholieren meer te leren over de Nederlandse literatuur, de Nederlandse spelling en poëzie. Ondanks dat (bijna) alle leerlingen Nederlands als voertaal hebben, worden er met regelmaat fouten gemaakt in schrijf- en spreektaal. Je wordt allergisch wanneer zij bijvoorbeeld ‘hun’ en ‘zij’ omdraaien. Ontdek hier precies hoe jij van je passie je beroep kan maken.

Waarom wil je docent Nederlands worden?

Niet iedereen heeft het geduld om docent te worden in het voortgezet onderwijs. De leerlingen zitten midden in de pubertijd en dat kan nogal wat lastige momenten in de klas opleveren. Waarom wil je dan toch Nederlands docent worden? We zetten een aantal mogelijke redenen op een rij:

  • Je bent dol op Nederlandse literatuur;
  • Je kunt goed schrijven;
  • De Nederlandse spellingregels gaan je gemakkelijk af;
  • Je wil graag je steentje bijdragen aan de opleiding van de nieuwe generatie;
  • Je kunt goed omgaan met jongeren en hebt het geduld om met ze om te gaan;
  • Je wil een gevarieerde baan waar geen dag hetzelfde is;
  • Je wil geprikkeld worden elke dag.

Klinkt dit voor jou herkenbaar? Dan is een carrière ambiëren als docent Nederlands een goede stap voor jou. Ontdek hier welke stappen je moet ondernemen om uiteindelijk voor de klas te kunnen staan.

Opleiding

Om Nederlands docent te kunnen worden moet je uiteraard een docent Nederlands opleiding volgen. Je kunt je bevoegdheid om voor de klas te staan op meerdere manieren halen.

  • hbo-opleiding docent Nederlands – Via een specialistische hbo-opleiding leer je alles over het vak Nederlands én hoe je überhaupt moet lesgeven aan jongeren. Deze hbo-opleiding duurt in de meeste gevallen vier jaar en staat bij de meeste hogescholen op het programma. Met je diploma op zak heb je automatisch een tweede bevoegdheid. Wanneer je een eerste bevoegdheid wil halen, moet je je nog verder specialiseren door een master te volgen op een universiteit.
  • Nederlands studeren aan de universiteit – Je kunt ook op wetenschappelijk niveau Nederlands docent worden. Tijdens deze opleiding Nederlands moet je dan wel in je tweede of derde jaar de minor Educatie volgen. Tijdens deze minor leer je immers alles over het lesgeven. Je krijgt na het volgen van deze opleiding tweedegraads bevoegdheid. Wil je ook Nederlands kunnen geven aan de bovenbouw van de havo en vwo? Dan kun je na je bachelor een master Nederlands volgen en daarna de master Lerarenopleiding.
  • Zij instroom docent Nederlands. Klik hier om erachter te komen of jij aan alle eisen voldoet om zonder lerarenopleiding in te stromen in het voortgezet onderwijs voor het vak Nederlands.

Salaris

Afgezien dat je het werk leuk moet vinden, is het salaris ook een belangrijke raadgever. Het docent Nederlands salaris is gemiddeld €3.908 bruto per maand wanneer je fulltime werkt. Dit is op basis van de salarischecker van Randstad.  Je kunt meer gaan verdienen wanneer je je eerstegraads bevoegdheid haalt, meer uren gaat werken of voor een langere periode werkzaam bent bij dezelfde onderwijsinstelling.

Taken

Hoe ziet een dag van een Nederlands docent er ongeveer uit? We zetten het op een rij:

  • Je geeft les aan verschillende leerjaren en verschillende niveaus. Afhankelijk van welke bevoegdheid je hebt.
  • In de lessen heb je het over Nederlandse spelling, grammatica, literatuur en poëzie.
  • Naast je lesuren bereid je vergaderingen met collega’s voor, ga je in gesprek met ouders van leerlingen en bepaal je samen met je collega’s het lesprogramma voor dat schooljaar.
  • Je maakt proefwerken en kijkt deze na afloop na.
  • Je bereidt de lessen voor en kijkt huiswerk na.
  • Je surveilleert bij examens van je eigen klas of andere klassen.
  • Je geeft bijles aan leerlingen die achterlopen bij de stof.

Een gevarieerd takenpakket, dus! Perfect voor alle taalkundigen die geen zin hebben in een kantoorbaan waar elke dag hetzelfde is.

Docent Nederlands worden via Roler?

Op zoek naar een aantrekkelijke vacature docent Nederlands? Dan ben je bij Roler aan het juiste adres. Wij zijn een detacheringsbureau die gespecialiseerd is in het onderwijs. Wij helpen ambitieuze docenten aan een goede baan bij een passende onderwijsinstelling. Met zoveel vacatures die open staan, snappen we namelijk wel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Roler helpt startende leerkrachten, zij-instromers maar ook meer ervaren onderwijsprofessionals met hun rol pakken in het onderwijs. Dit doen wij door passende begeleiding en aandacht voor ontwikkeling met een scherp oog voor de beste match tussen school en onderwijsprofessional.

Ontdek hier al onze vacatures!

Toch liever een ander vak geven? Klik hier voor meer informatie over: