Docent Engels – alles over het salaris, de taken en de opleiding

Wil je docent Engels worden? Dan wil je alles weten over het vak, je toekomstige takenpakket, je salaris dat je elke maand weer gaat verdienen en meer. Alles over leraar Engels worden lees je op deze pagina van Roler.

Macbeth ken je uit je hoofd, je krimpt in elkaar wanneer iemand you’re verkeerd in een zin gebruikt en je spreekt liever Engels dan Nederlands. Klinkt dit herkenbaar voor jou? Dan ben je wellicht wel geboren voor dit vak.

Leraar Engels worden

Je bent op zoek naar een vacature docent Engels, want je weet het nu bijna zeker: die Engelse taal lijkt je wel wat. Niet alleen het spreken en schrijven ervan vind je leuk, ook het bijbrengen van je kennis aan een klas vol leergierige pubers lijkt je tof. Maar hoe word je eigenlijk leraar Engels? Wat moet je van de opleiding verwachten en hoe ziet je loonstrook er elke maand uit? Dat en meer lees je op deze pagina.

Opleiding

Wat heb je nodig om een Engels docent te worden? Goede vraag! In ieder geval het juiste papiertje. Waar je voor lesgeven op de basisschool naar de pabo gaat, volg je voor docent voortgezet onderwijs een specialistische hbo-opleiding. Deze opleiding gaat over het vak (in dit geval Engels docent) dat je wil gaan geven. Je leert niet alleen vakinhoudelijke zaken, je leert ook lesgeven aan een stelletje eigenwijze pubers. Deze doelgroep vraagt ook om de juiste pedagogische skills. Krijg een drukke klas maar eens rustig om te leren over Shakespeare….

We love Britain 

De docent Engels opleiding richt zich niet alleen op de Britse taal, maar ook op de cultuur in Groot-Brittannië. Je vertelt ook wat over de geschiedenis van het land, het Britse Koningshuis en de literatuur. Tijdens de Engels docent opleiding leer je het allemaal, voornamelijk tijdens je stages. Deze hbo-opleiding kun je in de meeste grote steden volgen. Wil je Engels docent worden en heb je al een hbo-opleiding die relevant is aan het vak afgerond? Klik dan hier voor de mogelijkheden als zij instromer op het voortgezet onderwijs.

Salaris

Wat je verdient wordt steeds belangrijker. Logisch dat jij voordat jij je op een carrière als docent Engels stort, eerst gaat inlezen in wat er te verdienen valt. Je moet aan het eind van de maand immers genoeg overhouden om van te kunnen leven.

Hoeveel verdient een Engels docent?

Het Engels docent salaris verschilt uiteraard per werkzame uren, wie je werkgever is en hoeveel ervaring je al hebt. Ben je daarnaast een eerstegraads Engels docent of heb je alleen je tweedegraads bevoegdheid? Dat speelt allemaal mee bij het samenstellen van je loon. Gemiddeld verdient een leraar Engels €3.675 bruto p. maand. Dit is op basis van de vacatures van werkzoeken.nl. De Randstad-salarischecker is wat optimistischer. Zij schatten een gemiddelde van €3.946 bruto per maand voor een eerstegraads Engels docent die 40 uur in de week werkt.

Taken

Wat ga je doen als leraar Engels op een middelbare school? Het vak Engels geven. Je leert je leerlingen de basis van spelling en grammatica, laat ze Engelse literatuur lezen en brengt ze wat bij over het leven in Groot-Brittannië. De toetsen bestaan uit woordjes leren, grammatica-toetsen, lees- en luistertoetsen. Een normale werkweek ziet er bijvoorbeeld zo uit:

  • Je bereidt je lessen voor
  • Kijkt eerder gemaakt huiswerk na
  • Maakt de toetsen voor de toetsweek
  • Overlegt met andere Engels docenten over de examens van de bovenbouw
  • Geeft cijfers aan de toetsen
  • Luistert naar leerlingen die even willen kletsen
  • Je woont in de namiddag een vergadering bij
  • En je surveilleert bij examens van andere klassen

Een gevarieerd takenpakket die bij je past wanneer je veel passie hebt voor de Engelse taal.

Docent Engels worden via Roler?

Past het onderwijs bij jou en lijkt het je wat om elke dag voor een klas met leergierige kinderen te staan? Word dan docent! Het onderwijs kan je namelijk goed gebruiken. Heb je al gerelateerde werkervaring en ben je 21 plus? Dan hoef je vaak geen volledige hbo-opleiding tot Engels docent te volgen. Je kunt via Roler ook een zij instromer worden. Klik hier voor meer informatie over ons zijinstroom-traject >

Lees ook: