Gymdocent worden

Een carrière als gymdocent kan zowel voldoening geven als uitdagend zijn voor diegenen die een passie hebben voor beweging, sport en het werken met jonge mensen. Als gymdocent heb je namelijk de mogelijkheid om leerlingen te inspireren en te begeleiden bij het ontwikkelen van hun fysieke vaardigheden en het bevorderen van een gezonde levensstijl. Op deze pagina duiken we in de belangrijkste aspecten van het worden van een gymdocent. Benieuwd? Lees dan snel verder.

Bekijk direct gymdocent vacatures Algemene onderwijs vacatures

Gymleraar worden? Doe de check

Wil je gymleraar worden? Dan is het handig om te weten wat het vak precies inhoudt. Maar voor dat we je daar een beeld bij geven, hebben we bij Roler een checklist opgesteld waar gymdocenten vaak aan voldoen. Handig, want zo check jij binnen enkele seconden of gymleraar worden iets voor jou is.

Je hebt een passie voor:

  • Sport;
  • Fitness;
  • Het werken met jongeren.

Je bent:

  • Geduldig;
  • Energiek;
  • In staat om een positieve leeromgeving te creëren;
  • Communicatief vaardig;
  • Een ster in samenwerken (zowel met leerlingen als collega’s en ouders).

Tik jij alle punten zonder problemen af? Dan is een carrière in het onderwijs als gymdocent misschien wel iets voor jou! Check hier alle vacatures in het onderwijs.

Gymleraar opleiding

Om gymdocent te worden, moet je een relevante opleiding volgen. In Nederland wordt de opleiding tot gymdocent aangeboden op diverse hogescholen. De meest gangbare opleiding is de vierjarige hbo-opleiding Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO).

ALO staat voor Academie voor Lichamelijke Opvoeding. Na het afronden van deze opleiding heb je een eerstegraads bevoegdheid om binnen elk type onderwijs les te geven.

Dit zijn de toelatingseisen voor de gymleraar opleiding

Om de genoemde opleiding tot gymleraar te volgen, heb je minimaal een afgeronde mbo 4-opleiding nodig. Ook kun je je inschrijven met een havo- of vwo-diploma. Na je inschrijving volgt een onderzoek voor aanvullende eisen, in de vorm van een online vragenlijst en toelatingsdag.

Tijdens dit onderzoek worden je kennis en sportvaardigheden getoetst en wordt er gekeken of je geschikt bent voor de gymleraar opleiding. Geslaagd voor de test? Dan kan je opleiding tot gymdocent beginnen!

Gymleraar opleiding mbo

Er zijn verschillende opleidingen die je kunt volgen om (algemeen) sportleraar te worden. Het is echter zo dat je alleen met de hbo-opleiding ALO gymdocent kunt worden. Met de mbo-opleiding Sport- en Bewegingsleider kun je onder andere werken als fitnessinstructeur bij een sportschool.

Wil je (ook) als gymleraar op scholen aan de slag? Dan ben je verplicht de hbo-opleiding ALO te volgen.

Gymdocent: divers en verantwoordelijk

Als gymdocent heb je een divers takenpakket. Je geeft lessen lichamelijke opvoeding aan leerlingen van verschillende leeftijden en niveaus. Je ontwerpt en organiseert sportieve activiteiten, zowel binnen als buiten het klaslokaal.

Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het evalueren van de prestaties van leerlingen en het bijhouden van hun voortgang. Als gymdocent speel je ook een belangrijke rol bij het bevorderen van een gezonde levensstijl en het aanleren van sociale vaardigheden door middel van sport en beweging.

De inhoud van de functie

Lesgeven: als gymdocent geef je lichamelijke opvoedingslessen aan leerlingen van verschillende leeftijden en niveaus, afhankelijk van de school waar je werkt. Je bent verantwoordelijk voor het plannen, organiseren en uitvoeren van gestructureerde lessen die verschillende aspecten van beweging, sport en gezondheid omvatten. Je introduceert leerlingen in verschillende sporten en activiteiten, leert ze de juiste technieken en helpt hen bij het verbeteren van hun fysieke vaardigheden.

Activiteiten organiseren: naast reguliere lessen ben je verantwoordelijk voor het organiseren van sportieve activiteiten, zowel binnen als buiten het klaslokaal. Dit omvat het opzetten van sporttoernooien, het coördineren van sportdagen, het organiseren van buitenschoolse sportclubs of teams, en het begeleiden van leerlingen bij deelname aan wedstrijden of competities.

Beoordeling: als gymdocent evalueer je de prestaties en voortgang van leerlingen. Je houdt bij hoe ze zich ontwikkelen op het gebied van motorische vaardigheden, fysieke fitheid en sportieve prestaties. Je geeft feedback aan leerlingen over hun inspanningen en helpt hen doelen te stellen voor verdere verbetering.

Gezondheidsbevordering: een belangrijk aspect van de functie van een gymdocent is het bevorderen van een gezonde levensstijl bij leerlingen. Je moedigt hen aan om regelmatig te bewegen, gezonde voedingskeuzes te maken en een actieve levensstijl te behouden. Je bespreekt ook het belang van hygiëne, veiligheid en het voorkomen van blessures tijdens het sporten.

Sociale en emotionele ontwikkeling: gymlessen bieden ook een gelegenheid om sociale en emotionele vaardigheden te ontwikkelen. Als gymdocent moedig je samenwerking, teamwerk, leiderschap en respect aan. Je creëert een inclusieve omgeving waarin leerlingen zich veilig voelen om deel te nemen, risico’s te nemen en te groeien op sociaal gebied.

Samenwerking met collega’s en ouders: als gymleraar werk je nauw samen met andere leraren en personeelsleden van de school. Je stemt af op het curriculum en de doelen van de school, neemt deel aan vergaderingen en draagt bij aan een bredere onderwijsomgeving. Daarnaast onderhoud je contact met ouders om hen op de hoogte te houden van de voortgang van hun kinderen en eventuele zorgen of successen te delen.

Gymleraar salaris en carrièremogelijkheden

Het salaris van een gymdocent kan variëren, afhankelijk van factoren zoals ervaringsniveau, onderwijsinstelling en locatie. Over het algemeen begint het startsalaris van een beginnende gymdocent in Nederland bij €3.001,- bruto per maand.

Naarmate je meer ervaring opdoet en jezelf ontwikkelt binnen het onderwijs, kan je salaris stijgen. Daarnaast zijn er mogelijkheden om door te groeien naar leidinggevende posities binnen het onderwijs, zoals coördinator van een vakgroep lichamelijke opvoeding of directeur van een sportacademie.

Gymdocent worden: iets voor jou?

Het worden van gymdocent vereist een passie voor sport en beweging, evenals het vermogen om jongeren te inspireren en begeleiden op het gebied van lichamelijke ontwikkeling. Een opleiding tot gymdocent, de ALO-opleiding, biedt de benodigde kennis en vaardigheden om deze rol uit te oefenen.

Als gymdocent heb je de mogelijkheid om een positieve impact te hebben op het leven van leerlingen en bij te dragen een hun fysieke en sociale ontwikkeling.

Klaar om gymdocent te worden? Zet jouw stap naar het onderwijs met het zij-instroomtraject van Roler.