Een tussenjaar nemen? Juist ín het onderwijs!

Het feestje is gevierd, het besef ingedaald: je hebt je pabo- diploma! Wat nu? Grote kans dat je nog niet zeker weet wat je wilt gaan doen. Wil je nog een onderwijsmaster doen of aan de slag op een school? Misschien is een tussenjaar nemen iets voor jou!

Bij twijfel kan een tussenjaar nemen een goede optie zijn. Zo stel je de eerstvolgende grote stap nog even uit en kun je ontdekken wat je écht wilt. En het klinkt misschien gek, maar één van de plekken waar je dat kunt doen is juist het onderwijs. Zo benut je jouw tussenjaar goed en krijg je toch de ruimte om te ontdekken wat je wilt. We zetten een aantal aantrekkelijke optie s van een tussenjaar nemen op een rijtje .

#1 Reizen en werken in het onderwijs

Een aantrekkelijke optie als je een tussenjaar wilt nemen, is een jaar naar het buitenland; een nieuwe omgeving en andere cultuur is verfrissend en goed voor je ontwikkeling. En je hoeft tijdens deze periode zelfs het onderwijs niet uit het oog te verliezen!
Werken en reizen wordt steeds populairder. Tijdens je reis kun je bijvoorbeeld aan het werk gaan op verschillende buitenlandse scholen. Zo ontdek je naast de lokale cultuur ook andere onderwijssystemen en manieren van lesgeven. Een interessant land om eens in de onderwijskeuken te kijken is bijvoorbeeld Finland dat internationaal bekend staat om het uitstekende onderwijs.

Let er wel op dat je in sommige landen een werkvergunning nodig zult hebben om aan de slag te gaan. Ook zul je als buitenlandse leerkracht lang niet overal een betaalde functie kunnen vinden; vaak werk je als vrijwilliger.

#2 Werken in het onderwijs voor je master

Maar je hoeft natuurlijk niet per se naar het buitenland om ervaring in het onderwijs op te doen. Je kunt je tussenjaar ook benutten om uit te vinden welke groepen je het beste liggen en of je eventueel nog door wilt sturen. Een uitstekende manier hiervoor is het Talentprogramma voor startende leerkrachten. Tijdens dit programma werk je op verschillende scholen, ontwikkel je je middels bijscholing en training en krijg je begeleiding van een persoonlijke onderwijsadviseur.

Komt september weer in zicht? Dan kun je alsnog besluiten om te starten met een onderwijsmaster of door te gaan met werken. Of beiden!

#3 Werken in het onderwijs en doorsturen tegelijkertijd

Je leest het goed: je hoeft niet te kiezen voor doorstuderen of werken. Het kan tegelijkertijd!

In het Talentprogramma bieden wij startende leerkrachten de ruimte om naast hun vervolgstudie op basis van langdurige vervanging voor de klas te staan. Dit zijn bijvoorbeeld plekken die vrijgekomen zijn door een zwangerschapsverlof, langdurig ziekteverlof of een vrijgekomen plek in de formatie.

Met het Talentprogramma heb je de zekerheid van een contract met een onbepaalde tijd en een leuke baan, waardoor jij jezelf volledig kunt focussen op je studie. Zo ontwikkel je je op meerdere fronten tegelijkertijd.

Tussenjaar nemen in het onderwijs een goed idee?

Of een tussenjaar nemen een goed idee is, is natuurlijk uiteindelijk aan jezelf. Wij denken wel graag met je mee. Neem dus gerust contact met ons op.