Hbo master ja of nee? Dit zijn de voor-en nadelen

Het einde van je hbo-opleiding is bijna in zicht. Je kijkt ernaar uit om eindelijk te doen wat je écht leuk vindt. Maar daarvoor is het wel noodzakelijk dat je je gaat specialiseren. Maar is een hbo master wel wat je zoekt of nodig hebt? Je ontdekt het in dit blog.

Hbo master

Wanneer je een hbo opleiding hebt gedaan, sta je voor een belangrijke keuze. Doorstuderen of meteen aan de bak. Wanneer je besluit verder te gaan studeren, kun je kiezen voor een hbo master. Deze duurt gemiddeld één tot twee jaar. Een andere mogelijkheid is een wo master (wetenschappelijk onderwijs). Hiermee ga je van het hbo naar de universiteit. Dit kan alleen niet zomaar, want je hebt vaak een pre-master nodig om überhaupt toegelaten te worden na je hbo opleiding.

Meer over de mogelijkheden van een master na een opleiding (bijvoorbeeld de pabo) lees je hier.

Maar wat zijn nu de voor- en nadelen wanneer je een hbo master gaat volgen? We zetten ze hier voor je op een rij.

Voordelen hbo master

Ambitie om verder te studeren na je hbo opleiding? Dit zijn de voordelen van een hbo master.

  • Je kunt vanuit je hbo-opleiding direct doorstuderen. Je hoeft na een succesvol afgeronde bacheloropleiding geen speciale pre-master te volgen om een hbo master te gaan doen. Dit scheelt je enorm veel administratief werk en voorbereidingstijd. Je kunt je meteen verder gaan specialiseren in het vakgebied dat jij interessant vindt.
  • Een hbo master is meer gericht op de praktijk. Voor sommige beroepen is dit interessanter dan wetenschappelijk onderwijs. Vanuit de theorie leer je bijvoorbeeld veel minder goed hoe je voor een klas moet staan. Dan is een vervolgopleiding dat gericht is op de praktijk passender. Bij een wetenschappelijke master doe je daarnaast veel onderzoek, iets wat niet voor elk beroep even noodzakelijk is. Je kunt het vak dan veel beter leren uit de praktijk.
  • Je doet veel werkervaring op en vergroot je netwerk. Doordat je tijdens je hbo master werkzaam bent in ‘de echte wereld’ maak je continu nieuwe connecties met je omgeving. Je doet meer werkervaring op, kan meer werkplekken op je cv zetten en je breidt ten slotte ook je netwerk uit. Iets wat later in de carrière goed van pas kan komen.
  • Je vergroot je kans op een baan. Alhoewel sommige branches op dit moment oververhit zijn en je niet bang hoeft te zijn dat je zonder een baan komt te zitten, kan het lonen om je verder te specialiseren. Zeker wanneer je zelf de ambitie hebt om je verder te ontwikkelen.
  • Je kunt een hbo master ook in deeltijd doen. Een hbo master is – helaas – niet gratis. Daarom is het logisch dat je ernaast wil blijven werken. Je moet toch ergens je huur van kunnen betalen. Een goed compromis is dan ook om een hbo master in deeltijd te volgen. Hierdoor kun je blijven werken en tegelijk belangrijke stappen zetten in je carrière.
  • Je stelt het volwassen leven nog even uit. Je krijgt al stress wanneer je aan het ‘volwassen leven’ denkt. 40 uur werken in de week, alle rekeningen die je moet betalen, het kopen van een huis… allemaal verantwoordelijkheden waar je eigenlijk nog niet op zit te wachten. Die hbo master stelt het allemaal nog een jaar of twee uit.

Nadelen hbo master

Natuurlijk zitten er ook een aantal nadelen aan het volgen van een hbo master. Dit is belangrijk om te weten voordat je je gaat verdiepen in een hbo master.

  • Een hbo master kost geld. Waar je tijdens je studie nog kon lenen van ‘Ome Duo’ is dat na het behalen van je diploma verleden tijd. De financiering van je vervolgopleiding is dan ook helemaal jouw verantwoordelijkheid. En aangezien een hbo master al snel €2000 kost per jaar, is het handig om dat in je achterhoofd te houden.
  • Er zijn niet extreem veel hbo masters beschikbaar. De meeste masters zijn wo masters in plaats van hbo masters. Het aanbod is dan ook beperkt en niet voor elk vakgebied is er een hbo master beschikbaar.
  • Het kost tijd. Wanneer je een hbo master voltijd volgt, ben je daar fulltime mee bezig. Er is dan weinig ruimte om ernaast te werken. Wel kan je de opleiding deeltijd volgen. Dan ben je twee jaar bezig in plaats van één.

Nu je wat meer weet over de voor- en nadelen van een hbo master, kun je gaan nadenken wat je na je opleiding wil doen. Studeer je bijvoorbeeld aan de pabo? Dan zijn er zelfs nóg meer mogelijkheden. Deze ontdek je op de pagina ‘Pabo diploma op zak? Dit moet je weten’.