Hoe word ik onderwijsassistent op een basisschool?

Een baan als onderwijsassistent in het basisonderwijs is een inspirerende keuze met veel voldoening. Onderwijsassistenten spelen namelijk een essentiële rol in de ondersteuning van de leerkracht en dragen bij aan de ontwikkeling en het welzijn van leerlingen.

Op deze pagina delen we een uitgebreide gids over hoe je deze waardevolle functie kunt bereiken, inclusief details over de functie zelf, opleidingsmogelijkheden, doorgroeikansen en salarisverwachtingen.

Functie-inhoud van een onderwijsassistent

Als onderwijsassistent ben je actief betrokken bij het ondersteunen van leerlingen en leerkrachten. Je takenpakket omvat onder andere:

  • Het begeleiden van individuele leerlingen of kleine groepen om hun leerprocessen te ondersteunen;
  • Het voorbereiden en klaarzetten van lesmaterialen en het opruimen hiervan;
  • Het observeren van de leerlingen en rapporteren over hun voortgang en welzijn aan de leerkracht;
  • Het assisteren bij het overnemen van klassenmanagement taken zoals het handhaven van de orde;
  • Ondersteuning bieden bij buitenschoolse activiteiten en excursies.

Opleidingsmogelijkheden: hoe word je onderwijsassistent in het basisonderwijs?

Het is niet wettelijk vastgelegd wat de eisen zijn voor de functie onderwijsassistent. Er is dus niet één specifiek diploma dat je per se moet hebben. Wel vragen scholen vaak om mensen met relevante opleidingen als pedagogisch medewerker of onderwijsassistent niveau 4.

Als je een opleiding wil volgen om onderwijsassistent te worden, kun je voor de mbo-opleiding Onderwijsassistent op niveau 4 kiezen. Deze opleiding wordt aangeboden door verschillende mbo’s en duurt gemiddeld twee tot vier jaar. De opleiding combineert theorie en praktijk, met stages die je directe ervaring in het werkveld geven.

Doorgroeimogelijkheden

Na enkele jaren ervaring als onderwijsassistent, zijn er diverse doorgroeimogelijkheden:

  • Specialisatie binnen het onderwijs: Je kunt je specialiseren in specifieke onderwijsbehoeften zoals speciaal onderwijs of hoogbegaafdenonderwijs;
  • Doorstuderen: Je kunt verder studeren voor een bacheloropleiding in het onderwijs, zoals de pabo, waarmee je je bevoegdheid als leraar kunt halen;
  • Coördinerende rollen: Er zijn mogelijkheden om door te groeien naar coördinerende of leidinggevende functies binnen een onderwijsinstelling.

Salaris onderwijsassistent

Het salaris van een onderwijsassistent varieert afhankelijk van ervaring en onderwijsinstelling. Volgens de cao primair onderwijs start het salaris van een onderwijsassistent meestal in schaal 4, 5 of 6; wat neerkomt op een bruto maandinkomen van ongeveer €2136 tot €3257.

Naarmate je meer ervaring opdoet, kan je salaris groeien, en door extra kwalificaties te behalen, kun je in hogere schalen terechtkomen.

Dus, hoe word je onderwijsassistent in het basisonderwijs?

Een baan als onderwijsassistent biedt niet alleen een kans om een positieve invloed te hebben op jonge levens, maar biedt ook diverse mogelijkheden voor persoonlijke en professionele groei. Met de juiste opleiding, vaardigheden en toewijding kun je een waardevolle bijdrage leveren aan het onderwijs en jouw eigen carrière vormgeven.

Sta jij klaar om deze belangrijke stap te zetten en bij te dragen aan de toekomst van onze samenleving?

Neem een kijkje bij de vacatures, misschien staat jouw ideale vacature er wel tussen! Zo niet, neem gerust contact op via onderstaande knop. Samen komen we er altijd uit!