Master na hbo en meer opties als je klaar bent met studeren

Dol op studeren of ben je tijdens je studie erachter gekomen dat je je graag wil specialiseren? Dan kun je een master na hbo doen. Maar er zijn meer opties wanneer je klaar bent met je hbo-studie. Roler zet alle mogelijkheden voor je op een rij.

Wo-master

Deze wetenschappelijke master volg je aan de universiteit. Na je opleiding aan een hogeschool kan dit best even wennen zijn omdat het anders onderwijs is dan je gewend bent. Omdat niet elke master direct aansluit op jouw niveau na het afronden van een bachelor-opleiding moet je in de meeste gevallen en pre-master volgen. Zodra je dit haalt (dit traject duurt meestal een jaar) kan je beginnen aan de wo-master naar keuze.

hbo-master

Je hebt ook masters die je aan het hbo kunt volgen. Deze zijn meer gericht op de praktijk en sluiten daarnaast sneller aan op de bachelor die je al hebt gedaan. Een belangrijk nadeel is dat het aanbod hbo masters erg klein is in vergelijking met masters aan de universiteit. Meer lezen over de voor- en nadelen van een hbo master? Lees dan dit blog.

De voordelen van een master na hbo

  • Je bent nu een ‘echte kenner’ binnen jouw vakgebied. Met een master kun je je echt specialiseren in een specifiek onderwerp;
  • Na de praktische bachelor opleiding leer je tijdens een wetenschappelijke master meer over het doen van onderzoek;
  • Je ontwikkelt je als jonge professional zodat je jezelf straks sterker op de markt kunt zetten;
  • Je stelt het ‘werkende’ leven nog wat uit;
  • Je eindigt je master wanneer je wat meer weet waar je heen wil in je carrière.

Er zijn natuurlijk ook een aantal nadelen van een master na hbo. Komen ze:

  • Je kunt niet meer genieten van een studiefinanciering of lening van ome Duo;
  • Het kost tijd om de master te behalen (soms wel voltijd, waardoor het soms lastig is om er een baan naast te hebben);
  • Je moet in sommige gevallen een pre-master volgen om überhaupt toegelaten te worden.

Andere optie: direct aan de bak

Ben je na deze nadelen toch minder enthousiast om een master na hbo te volgen? Kunnen we begrijpen. Gelukkig kun je ook meteen aan de bak. Op dit moment zijn bedrijven naarstig op zoek naar versterking en jagen ze op vers afgestudeerde studenten zoals jij. De meeste bedrijven willen jou zó graag in dienst dat ze het stimuleren om op kosten van de baas een master na hbo te volgen. Vaak in deeltijd zodat je de nieuwe kennis direct kunt gebruiken in de praktijk. Jij blij, zij blij.

Ontdek het onderwijs met ons Talentprogramma

Heb je de pabo met succes afgerond, maar weet je nog niet of je een master wil volgen of direct wil gaan werken? Ontdek dan alle facetten van het onderwijs met behulp van Roler. Via ons Talentprogramma ontdek je in een schooljaar drie verschillende typen onderwijs en geef je les op verschillende scholen in de Randstad. Met als kers op de taart een compleet verzorgde studiereis naar Finland om het Scandinavische schoolsysteem van dichtbij te bewonderen.

Wil je meer informatie over het Talentprogramma? Klik dan hier!