Opladen – door blogster Renske Vlug

Die heerlijke, zalige zomervakantie… In het zuiden van Nederland is hij net van start gegaan en de rest van Nederland ruikt hem ook al bijna.

Tijd om op te laden, uit te slapen, nieuwe ervaringen op te doen en vooral het hoofd een beetje leeg te maken. Want dat laatste is hard nodig met ons beroep.

Als leerkracht sta je namelijk altijd aan en het is maar zelden zo dat je kunt spreken van een saaie of rustige dag. Vanaf het moment dat je ‘s ochtends de school binnenloopt en je bedenkt welke handelingen je nog moet doen om de dag fijn te laten verlopen, tot het moment dat je de school weer uit loopt (en dat is echt niet tegelijkertijd met de kinderen!) draaien je hersenen op volle toeren. Zodra je kinderen in het lokaal zijn, wordt er van jou een actieve houding verwacht en zelfs onderweg naar huis of thuis zijn er nog vele leerkrachten met hun werk bezig. Fysiek achter hun laptop of met een stapel schriften voor hun neus of in hun hoofd denkend aan die ene leerling of dat lastige gesprek.

Het bijzondere is dat die weken richting het einde van het schooljaar altijd nog vol met pieken zit, die de nodige energie en voorbereiding vergen. De verjaardagen van de juffen en meesters, afscheid van een leerling of collega, de eindmusical, het rapport, de laatste oudergesprekken, het afronden van de plannen, de formatie voor volgend jaar en het stoeltje passen. Zomaar een greep uit de activiteiten die in de laatste weken voor de zomervakantie plaatsvinden. Daarnaast draait elke leerkracht ‘gewoon’ nog zijn of haar programma met de kinderen en nemen we die laatste rekentoets ook nog even af.

Om dit vol te houden is het de kunst om regelmatig even echt uit te zoomen. Ikzelf, neem bijvoorbeeld al jaren mijn laptop niet mee naar huis en ontvang mijn school e-mails niet op mijn telefoon. Dit helpt mij om afstand te nemen van het werk, om zo de volgende dag de fijnste leerkracht te kunnen zijn.

Lukt dit uitzoomen nou niet zo goed op dagelijkse basis, dan gaat het hopelijk een stukje beter tijdens de zomervakantie.

Beleef een nieuw avontuur, doe iets wat je nog nooit eerder hebt gedaan, ga lekker veel naar buiten, spreek af met vrienden en familieleden waar je energie van krijgt, zeg eens een hele dag ‘ja’, besteed een dag alleen aan jezelf, lees een boek over een nieuw onderwerp, maak fijne lijstjes of tekeningen met nieuwe plannen (mag school gerelateerd zijn, hoeft niet!), kook of bak iets lekkers, schrijf een lange brief aan een dierbare.

Kortom wees lief voor jezelf en laad lekker op deze zomervakantie, want van gelukkige leraren leer je de mooiste dingen*.

*Gelezen op een muurtje van een winkel in de binnenstad van ‘s Hertogenbosch, waar ik langs slenterde met mijn dochter en vriendin, onderweg naar een terrasje in de zon om lekker bij te kletsen.

Volg Renske Vlug ook via Facebook pagina Zin in Onderwijs