Pabo deeltijd: waar je rekening mee moet houden

Je bent al aan het werk, maar je wil graag als leerkracht het onderwijs in. Wanneer het niet mogelijk is om weer fulltime de studiebanken in te gaan, kan je ervoor kiezen de pabo deeltijd te volgen. Wanneer je de pabo deeltijd hebt afgerond ben jij startbekwaam om als leerkracht te werken op een basisschool. Maar wat is het verschil tussen de pabo voltijd en de pabo deeltijd? En waar moet je rekening mee houden als je de pabo deeltijd gaat volgen? Roler zet alles wat je moet weten over de pabo deeltijd voor je op een rij!

Pabo deeltijd versus pabo voltijd

Wanneer je de pabo voltijd doet ga je de hele week naar school. Bij de pabo deeltijd variant werk je de hele week en ga je daarnaast naar school. Het grote verschil zit in de studiebelasting. Bij de pabo voltijd is dit gemiddeld 40 uur in de week, waarvan 20 contacturen en 20 uren zelfstudie. Voor de pabo deeltijd is dit totaal ongeveer 20 uur per week.

De contacturen worden vaak op één dag gepland. Meestal is dit in de middag én de avond. Het kan ook zijn dat de contactmomenten verdeeld worden over twee avonden. Zo kan jij werken en studeren combineren. Het werk dat je daarnaast doet, hoeft niet aan te sluiten op de studie: je doet onderwijservaring op tijdens de stageperiodes van de opleiding.

Duur van de pabo deeltijd

De pabo deeltijd duurt in principe vier jaar, net als de pabo voltijd. Wanneer je de pabo deeltijd doet is het bij veel onderwijsinstellingen mogelijk om verkorting of vrijstellingen aan te vragen. Afhankelijk van jouw vooropleiding, werkervaring en capaciteiten wordt bepaald welke deeltijdvariant het beste bij jou past. De verkorte deeltijd pabo duurt minimaal twee jaar.

Toelatingseisen pabo deeltijd

De pabo deeltijd is een volwaardige hbo-opleiding. Je kunt deze opleiding volgen als je minimaal een havo-, vwo- of mbo-4 (of gelijkwaardig) diploma hebt. Naast het hebben van een havo- of mbo-4-diploma, moet je vóóraf aantonen dat je over voldoende kennis beschikt van de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Hiervoor doe je een landelijke toelatingstoets. Met een vwo-, hbo- of wo-diploma hoeft dit niet.

Pabo deeltijd in de praktijk

Naast je lessen in de middag- en avonduren loop je doorgaans één dag in de week stage. Dit doe je gelijk vanaf het eerste jaar, zodat je praktijkervaring opdoet. Gedurende de opleiding ga je verschillende klassen zien, van de onderbouw tot de bovenbouw. In het laatste jaar loop je een eindstage bij één vaste groep. Dit wordt ook wel je LIO of WPO genoemd.

Kosten pabo deeltijd

Als je de pabo deeltijd doet, dan moet je collegegeld betalen. Er zijn twee soorten collegegeld: wettelijk en instellingscollegegeld. De hoogte van het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks door de overheid bepaald. Het instellingscollegegeld mogen de hogescholen en universiteiten zelf bepalen en het bedrag ligt meestal hoger dan het wettelijk collegegeld. Particuliere hogescholen en universiteiten vragen altijd instellingscollegegeld. Bekostigde hogescholen hanteren meestal het wettelijk collegegeld. Naast het collegegeld moet je ook rekening houden met andere studiekosten, zoals de aanschaf van boeken en reiskosten.

Hoeveel collegegeld jij moet betalen voor de deeltijd pabo hangt af van jouw persoonlijke situatie: ga je voor het eerst aan het hbo studeren of is dit jouw tweede bachelor? Dat bepaalt of jij wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld betaalt. Voor het studiejaar 2022-2023 ligt het wettelijk collegegeld voor een deeltijdopleiding tussen de € 1.315 en € 2.209. Als je nog niet eerder aan een hogeschool of universiteit hebt gestudeerd, dan betaal je de eerste twee studiejaren de helft van het collegegeld. Om te bepalen hoeveel collegegeld jij moet betalen voor de deeltijd pabo raden we je aan dit te verifiëren bij je onderwijsinstelling.

Als je als deeltijdstudent een pabo-opleiding in het hoger onderwijs volgt, kun je in aanmerking komen voor een tegemoetkoming leraren. De tegemoetkoming leraren bestaat uit een tegemoetkoming in het cursus- of collegegeld en een tegemoetkoming in de schoolkosten.

Na de pabo deeltijd voor de klas

Als je de pabo deeltijd hebt afgerond ben je bevoegd om les te geven aan leerlingen op de basisschool. Wil jij nog graag verschillende scholen en/of onderwijsvormen ontdekken? Dan is het talentprogramma van Roler misschien wel iets voor jou! Wij van Roler gaan we graag met je in gesprek om te sparren over de mogelijkheden. Heb je een vraag? Laat het ons gerust weten en neem contact met ons op!