Pabo verkort na onderwijsassistent: hoe zit dat?

De pabo doe je meestal in vier jaar tijd. Er zijn echter uitzonderingen. Wist je dat je met een mbo-opleiding Onderwijsassistent (OA) op zak en/of relevante werkervaring de pabo verkort kunt volgen? In dit artikel vertellen we je meer over een pabo verkort na onderwijsassistent.

Wil je na de opleiding tot onderwijsassistent jezelf verder verdiepen in het onderwijs door de pabo te gaan volgen? Ontdek dan hier wat er allemaal mogelijk is.

Pabo na mbo-opleiding

Nadat je een mbo-opleiding hebt gevolgd, is het mogelijk om door te stromen naar de pabo. Je dient dan wel aan een aantal toelatingseisen te voldoen. Als je geen havo- of wo-diploma hebt met de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek, dien je jouw bekwaamheid op deze gebieden aan te tonen door drie toelatingstoetsen met succes af te ronden. Lees meer in het blog over de toelatingstoets pabo.

Ook als je de mbo-opleiding tot onderwijsassistent op zak hebt en geen havo- of vwo-diploma bezit, dien je aan te tonen dat je bekwaam bent op de drie genoemde vakken.

Voldoe je aan de toelatingseisen of heb je de toelatingstoetsen met succes afgerond? Dan kun je beginnen aan de pabo.

Verkorte pabo na mbo-opleiding Onderwijsassistent

Om te beginnen zijn er 2 verschillende mbo-opleidingen tot onderwijsassistent:

  • Onderwijsassistent als onderdeel van de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (SPW);
  • Mbo-opleiding Onderwijsassistent (niveau 4).

Met deze diploma’s op zak, kun je vrijstellingen krijgen op de pabo. Hoeveel vrijstellingen je krijgt, is afhankelijk van de soort opleiding en van de hogeschool waar je de pabo volgt. In het algemeen geldt

  • Met Onderwijsassistent als onderdeel van de mbo-opleiding SPW, verkort je de periode op de pabo maximaal een half jaar;
  • Met een algemene mbo-opleiding Onderwijsassistent, wordt jouw tijd op de pabo maximaal een jaar verkort.

Wil je op latere leeftijd leraar worden, dat is bij Roler geen enkel probleem.

Pabo verkort na onderwijsassistent met werkervaring

Ook als je geen diploma bezit, maar wel ervaring hebt in de klas, is het soms mogelijk om vrijstellingen te krijgen op de pabo. Om te bepalen of er vrijstellingen mogelijk zijn, doorlopen hogescholen vóór de start van de pabo een toetsingsprocedure om te bepalen welke competenties je al hebt verworven hebt. Deze competenties worden ook wel ‘Elders Verworden Competenties’ (EVC) genoemd. Met deze toetsingsprocedure wordt een ‘Ervaringscertificaat’ opgesteld en aan de hand van dit certificaat worden de vrijstellingen bepaald.

Verschillen tussen hogescholen

De studieduur van de pabo wordt na een mbo-opleiding Onderwijsassistent of relevante werkervaring niet gegarandeerd verkort. Bovendien zijn er hogescholen die pas vanaf het tweede of derde jaar pabo bekijken of je bepaalde vrijstellingen kunt krijgen. Informeer dus altijd goed bij de hogeschool van jouw keuze.

Na de pabo

Heb je een pabo diploma op zak? Dan kun je aan de slag bij een basisschool. Je staat dan elke dag voor een klas uit groep 1 t/m 8 en geeft les in vakken zoals taal, rekenen en begrijpend lezen. Weet je nog niet zeker wat je wil doen als basisschool leraar? Dan kun je bij Roler ook deelnemen aan het Talentprogramma. Daar ontdek je in één schooljaar meerdere onderwijsvormen en geef je les op meerdere scholen. Zo ontdek je in de praktijk wat je wel en niet wil. En dat met de vastigheid van een vast contract, aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en een vergoeding. Daarnaast ga je met mede-Rolers naar Finland om daar het Scandinavische schoolsysteem te ontdekken.

Lees alles over het Talentprogramma?