Startsalaris pabo: dit ga je verdienen

Ben je bijna of recent afgestudeerd van de pabo? Dan ben jij je op dit moment vast aan het verdiepen in je toekomstige arbeidsvoorwaarden. Wat is de cao van het onderwijs, wat is het startsalaris pabo en waar moet je rekening mee houden zodra je een contract krijg? Roler vertelt het je in dit blog.

Wat is het startsalaris pabo?

Als leerkracht op een basisschool krijg je te maken met de cao van het onderwijs. Iedere werknemer in het basisonderwijs krijgt te maken met deze cao. In de cao staan afspraken die gemaakt zijn over de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. In dit cao staan ook de salarisschalen die vertellen hoeveel je om en nabij zal gaan verdienen op ieder later moment in je carrière.

Verschillende salarisschalen

Het onderwijs werkt met verschillende salarisschalen die liggen vastgelegd in de cao. Een startende leerkracht in het basisonderwijs, die net is afgestudeerd aan de pabo, begint in salarisschaal LB. Volgens de Rijksoverheid verdient een startende basisschool leerkracht in schaal LB gemiddeld rond de €3.100 bruto per maand (inclusief vakantiegeld en een eindejaarsuitkering). Netto, dus na aftrek van belastingen en premies door je werkgever, zal je uiteindelijk iets minder op je rekening uitbetaald krijgen.

Binnen een salarisschaal vallen meerdere treden. Elke schaal bestaat uit 12 salaristreden. Zodra je langer werkzaam bent of op basis van goed functioneren kan je maandelijkse beloning verschuiven naar een hogere trede in de salarisschaal waar je je op dat moment in bevindt. Naast LB, voor de startende leerkrachten, bestaan er ook de salarisschalen LC, LD en LE. In deze schaal kan je terecht komen indien je langer werkzaam bent of meerdere taken en/of verantwoordelijkheden hebt.

Hieronder vind je de salarisschalen van LB t/m LE.

Salarisschalen basisonderwijs Bruto maandsalaris – trede 1 Bruto maandsalaris – trede 12  
LB € 3.001,- € 4.573,-
LC € 3.019,- € 5.329,-
LD € 3.031,- € 6.059,-
LE € 3.890,- € 6.568,-

Bron: PO-raad

Startsalaris pabo als zij-instromer in het basisonderwijs

Ook als zij-instromer kan je aan de slag in het basisonderwijs. Op dat moment kan het zijn dat je al meerdere jaren werkzaam bent bij een andere werkgever en daarom een bepaald salaris hebt opgebouwd door de jaren heen. Je begint dan mogelijk op een hogere trede of in een hogere schaal. Je kan hierover zelf afspraken maken met je werkgever.

Wil je meer weten over hoe dit traject er in de praktijk uitziet bij Roler? Meer informatie vind je op deze pagina.

Verschillend startsalaris in basis- en voortgezet onderwijs

In mei 2022 heeft er een nieuw cao-akkoord plaatsgevonden voor het basisonderwijs. Voorheen bestond er een verschil tussen het startsalaris van een leraar in het basis- en voortgezet onderwijs. Sinds mei 2022 zijn, met terugwerkende kracht, de salarissen van PO en VO gelijk getrokken. Het verschil tussen het salaris in het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs is hiermee verleden tijd. Dit heeft ook gezorgd voor een nieuwe verdeling in de salarisschalen. Wees er alert op dat de salarisschalen voortaan niet meer worden weergegeven als L10, L11, L12, L13 en L14, maar voortaan in LB, LC, LD en LE, net als in het voortgezet onderwijs. Zoek dus altijd de meest recente afspraken omtrent het cao en de bijbehorende salarissen op.

Over Roler

Ben je bijna of recent afgestudeerd leerkracht en lijkt het je leuk om via Roler aan de slag te gaan? Wij denken graag met je mee. Wanneer je als startende leerkracht aan de slag gaat bij Roler zal je worden ingeschaald in schaal LB in de derde trede. Wij willen jou als startende leerkracht ondersteunen bij een veilige en vliegende start van je carrière.

Ontwikkel je onderwijs-talent

Ben jij (bijna) afgestudeerd aan de pabo? Wil je verschillende scholen en niveaus ontdekken om zo je onderwijs carrière een vliegende start te geven? Stap dan in het talentenprogramma van Roler en pak je rol in het onderwijs. In dit programma ben je verzekerd van een vast loon in de maand én kun jij je tegelijkertijd ontwikkelen in het onderwijs. Je kunt ontdekken wat het beste bij jou past en hoe jij je toekomstige carrière het liefst in wil vullen. Je krijgt persoonlijk begeleiding van een onderwijsadviseur, gaat op studiereis naar Finland, krijgt een persoonlijk opleidingsbudget van wel €2.500,- en dat onder goede arbeidsvoorwaarden. Heb je een vraag? Neem gerust contact met ons op.