Taaltoets pabo voorbereiden

Je bent enthousiast begonnen aan de pabo en alles lijkt soepel te verlopen. Aan het eind van het jaar hoef je alleen nog even de taaltoets pabo te halen. Veel pabo studenten komen erachter dat dit toch makkelijker gezegd is dan gedaan. Hoe kun je je het beste voorbereiden op de taaltoets pabo? Roler vertelt je waar de toets uit bestaat en hoe je je het beste kunt voorbereiden

Waarom een taaltoets pabo?

Het is vanzelfsprekend dat je taalvaardigheid als leerkracht goed is. Je hebt immers te maken met een doelgroep die nog niet kan spellen en/of de grammaticale regels nog niet kent. Tijdens de lessen moet je een antwoord paraat hebben wanneer je leerlingen een vraag over taal stellen. Daarom is de taaltoets pabo één van de verplichte toetsen die je moet halen in het eerste jaar.

Waar bestaat de taaltoets pabo uit?

De taaltoets van de pabo bestaat uit 150 vragen verdeeld over 4 categorieën.

1. Spelling

Bij dit onderdeel krijg je 30 werkwoorden en 20 naamwoorden die je moet vervoegen.

2. Grammatica

Je wordt bij dit onderdeel gevraagd om zinnen taalkundig te ontleden. Dit wil zeggen dat je van elk woord in de zin aangeeft wat voor soort woord het is (lidwoord, bijwoord, werkwoord, etc.). Daarnaast ontleed je de zinnen redekundig. Hierbij benoem je bijvoorbeeld de persoonsvorm, het onderwerp, het meewerkend voorwerp, enzovoorts.

3. Interpunctie

Met de vragen binnen dit onderdeel wordt het juiste gebruik van interpunctie getest. Je krijgt een zin en moet daarvan aangeven of deze correct is of niet en zo niet welke taaltekens er ontbreken of anders gebruikt moeten worden.

4. Formuleren

Binnen dit onderdeel wordt aan je gevraagd of een bepaalde zin klopt of niet en zo niet welke fouten hij bevat. De fouten kunnen te maken hebben met de juiste woordkeuze, woordvolgorde, aanwezigheid van contaminaties of verkeerde vervoegingen van werkwoorden of naamwoorden.

Hoe bereid je je voor op de taaltoets?

Het is om te beginnen belangrijk om te weten dat je tijdens de pabo niet wordt getraind in je taalvaardigheid. De focus ligt op het lesgeven en er wordt vanuit gegaan dat jouw taalvaardigheid al op voldoende niveau is. Veel eerstejaars studenten verkijken zich nogal eens op de moeilijkheidsgraad van de taaltoets van de pabo en dat is zonde; het is immers een vak dat je verplicht moet halen. Dus hoe bereid jij je het beste voor op de pabo taaltoets?

Oefenen, oefenen, oefenen. Het klinkt vanzelfsprekend en dat is het ook. Door veel spelling- en grammaticaoefeningen te doen gaat je taalvaardigheid omhoog. Ben je geen taalwonder vanuit jezelf? Gebruik dan bijvoorbeeld ezelbruggetjes en leer de regels zoveel mogelijk uit je hoofd en pas deze consistent toe om woorden goed te vervoegen.

Hieronder zetten we vier oefenmogelijkheden voor de taaltoets pabo op een rijtje.

1. Zomercursus

Om de taaltoets pabo te halen, zijn er pabo die een zomercursus taalvaardigheid aanbieden. Een nadeel is wel dat je dan extra kosten maakt en tijdens de zomer aan de slag moet.

2. Leerboeken voor pabo-studenten

Je kunt ook zelf de leerboeken over taalvaardigheid aanschaffen en aan zelfstudie doen. Er zijn leerboeken die speciaal zijn gericht op de taaltoets pabo met theorie en oefenopgaven. Belangrijke voorwaarde voor deze manier van leren is wel dat je enige zelfdiscipline bezit.

3. E-learnings

Leer je liever online? Dan is e-learning een goed alternatief voor de fysieke leerboeken. Een bijkomend voordeel is dat e-learnings vaak meer oefenopgaven bevatten die ook nog eens gebaseerd zijn op vragen uit de actuele taaltoets pabo.

4. Test je taalvaardigheid met een proeftoets

Om een beeld te krijgen van de stand van jouw taalvaardigheid, kun je op deze website een proeftoets maken. Zo kom je er snel achter hoe groot de kans is dat jij de taaltoets van de pabo positief af zou ronden.

Elke pabo student kan de taaltoets halen

Of je nu een taalwonder bent of niet, met het goed kennen van de regels, gebruik van ezelbruggetjes en veel oefenen kan elke pabo student de taaltoets pabo positief afronden. Het is wel belangrijk om de taaltoets pabo niet te onderschatten. Toets dus vooraf je taalvaardigheid en ga zo nodig aan de slag met extra oefeningen voordat je aan de taaltoets pabo begint.

Wij wensen je alvast heel veel succes!