Tussenjaar na bachelor: ontdek het onderwijs

Je bachelor diploma is in the pocket. Nu volgt de vraag der vragen: wat ga je doen? Aan de ene kant is het fijn dat je het zelf in mag vullen, aan de andere kant maken al die mogelijkheden je al duizelig als je eraan denkt. Een optie om te overwegen: een tussenjaar na bachelor. Alles daarover lees je in dit blog.

Met de prestatiedruk van de hedendaagse maatschappij is het niet makkelijk om rustig aan te doen. Alles gaat over the hustle en carrière maken. Maar wat als je na je bachelor gewoon niet zo goed weet wat je kunt doen? Dan moet je daar toch op de een of andere manier achterkomen. Een tussenjaar nemen is daar de beste remedie voor. Ontdek wat je écht leuk vindt, wat je kwaliteiten zijn en hoe je deze in het werkende leven kunt implementeren. Gun jezelf de rust en ruimte en laat al die oordelen van anderen maar even achter je.

Tussenjaar na bachelor? Zo kun je ’t voor jezelf inrichten

Nu je 18+ bent, kun je een tussenjaar helemaal invullen zoals jij wil. Je bent niet verplicht om onderwijs überhaupt te volgen. Wel is het verstandig om geld te verdienen. Wanneer je niet meer thuis woont moet je immers genoeg binnenhalen om de vaste lasten mee te betalen. Maar ook wanneer je nog bij je ouders woont, kan het lonen om te blijven werken. Je bouwt zo een werkethiek op die je de rest van je leven nog nodig ga hebben. Ook verdien je zo genoeg geld om leuke dingen mee te gaan doen in je tussenjaar na bachelor. Reizen bijvoorbeeld.

Tip 1: blijf werken

Misschien had je tijdens je bachelor opleiding al een bijbaan en kun je bij je baas vragen of je meer kan werken. Dat is fijn voor je portemonnee en zo behoud je je ritme. Door een aantal dagen in de week te werken heb je een fijne routine en weet je zeker dat er genoeg geld binnenkomt elke maand. Dat geeft je ook de rust en ruimte om andere dingen te ondernemen om erachter te komen wat je na dat tussenjaar wil gaan ondernemen.

Tip 2: spaar al het geld dat je niet opmaakt

Het is aantrekkelijk om al dat extra geld aan nieuwe kleding, gadgets of eten op te maken. Spreek daarom aan het begin van het tussenjaar na bachelor af hoeveel je per maand wil gaan sparen. Daar hoef je nog niet direct een doel aan te koppelen, maar zo’n doelstelling motiveert vaak wel. Wil je aan het eind van het jaar bijvoorbeeld een maand naar Thailand? Dan kun je daar die elf maanden voor werken en sparen. Dit geeft je ook een fijne buffer wanneer het even niet lukt om te werken.

Tip 3: doe vrijwilligerswerk

Wanneer je een tussenjaar neemt heb je opeens veel meer vrije tijd dan alle leeftijdsgenoten om je heen die werken of doorstuderen. Op maandag zullen veel mensen geen tijd hebben om met jou af te spreken. Om niet eenzaam te worden kun je daarom vrijwilligerswerk doen om je dagen op te vullen. Draag je ook direct je steentje bij aan een betere maatschappij en wellicht ontdek je wel een branche die je super leuk vindt!

Tip 4: volg workshops en cursussen

Online zijn er heel veel verschillende gratis cursussen en workshops te vinden om je skills te vergroten. Wil je bijvoorbeeld meer weten over Photoshop of het monteren van video’s? Dan hoef je alleen maar op YouTube te scrollen voor de leukste informatieve video’s. Misschien wil je wel van je hobby (schilderen) je werk gaan maken en kun je online meer informatie vinden over het oprichten van een eigen bedrijf. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Tip 5: pabo gestudeerd? Meld je dan aan voor het Talentprogramma van Roler

Heb je in het onderwijs gestudeerd en weet je nog niet wat je met dit diploma wil gaan doen? Dan kun je je aanmelden voor het Talentprogramma van Roler. In een schooljaar ontdek je meerdere typen onderwijs en ontdek je wat je wel en niet leuk vindt. Je gaat op studiereis naar Finland en krijgt persoonlijke begeleiding van onze adviseurs. Meer over het Talentprogramma lees je hier.