Verkorte pabo: hoe zit dat?

Ben jij in het bezit van een hbo bachelor- of wo diploma en wil je een switch maken naar het onderwijs? Dan is er goed nieuws: je kunt een verkorte pabo doen! Ideaal als je niet nog eens vier jaar in de studiebanken wilt zitten, maar snel voor de klas wilt staan. Hoe het precies zit, leggen we je hieronder uit.

In ’t kort

Met een verkorte pabo word je in twee tot drie jaar tijd klaargestoomd tot een brede onderwijsprofessional. Tijdens deze lerarenopleiding krijg je dezelfde theorie in kortere tijd voorgeschoteld. Theorie en de praktijk zijn daarbij vaker met elkaar verweven. Zo loop je vaak al stage vanaf de tweede periode terwijl je in deze periode ook nog veel zelfstudie zult hebben.

Studielast verkorte pabo

De studielast is hoog, gemiddeld namelijk zo’n 40 uur. Hierin wordt meegerekend: de contacturen op de opleiding, stagedagen en zelfstudie.zij intromer voortgezet onderwijs Afhankelijk van jouw tempo kan de studielast lager of hoger uitvallen in bepaalde weken. Het wordt daarom aangeraden ruim baan te maken voor een verkorte pabo.

Benodigde vooropleiding

Om te kunnen starten met de verkorte pabo, dien je met succes een hbo bachelor of wo opleiding te hebben afgerond. Er zijn hogescholen die ook eend PEP-diploma of Ad DEP-diploma en zelfs een vwo-diploma accepteren voor deze opleiding. Met een vwo-diploma volg je dan wel in plaats van tweejarig een twee en een half of driejarig traject.

Afhankelijk van de hogeschool, kunnen er ook vrijstellingen voor toelatingstoetsen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor goed de toelatingseisen voor de verkorte pabo van de hogeschool van jouw keuze.

Een verkorte pabo iets voor jou?

Of de deze verkorte versie van de pabo iets voor jou is, is afhankelijk van meerdere (persoonlijke) factoren. Denk goed na over:

  • Motivatie. Met de verkorte pabo word je in korte tijd klaargestoomd voor het onderwijs. Het is een intensieve studie die veel van jouw tijd vergt. Ga dus na of je andere activiteiten ervoor wilt opgeven of laten.
  • Studievaardigheden. Tijdens deze lerarenopleiding krijg je veel stof tot je in korte tijd. Meer dan bij een reguliere pabo opleiding. Het is dus een pré als studeren je makkelijk afgaat.
  • Schakelen tussen theorie en praktijk. Naast veel lesstof, ga je tijdens deze opleiding snel stagelopen. Het is dus belangrijk dat je goed kunt schakelen tussen zelfstudie en voor de klas staan.

Na de verkorte pabo

Heb je eenmaal de pabo afgerond dan kun je aan de slag binnen het onderwijs. Een goede vervolgstap is dan het Talentprogramma van Roler. Hierbij kun je onder professionele begeleiding werkervaring opdoen bij verschillende scholen en diverse groepen. Zo kom je erachter wat het beste bij jou past. En is de combinatie studeren en werken je bevallen? Bij Roler bieden we je de mogelijk om een onderwijsmaster te volgen terwijl je op flexibele basis verdere werkervaring opdoet.

Wil je een keer sparren over jouw loopbaan binnen het onderwijs? Neem dan gerust contact op met één van onze adviseurs. Wij denken graag met je mee!

Terug naar nieuwsoverzicht >