Wat te doen in een tussenjaar?

Zo… Daar sta je dan met je pabo-diploma in je hand. Na vier jaar zwoegen is het tijd om dat even goed te vieren. Tegelijkertijd sta je ook voor nieuwe keuzes die gemaakt moeten worden. Ga je direct aan het werk, wil je nog doorstuderen of ga je er eerst even tussen uit? Lastig, vooral als je nog niet goed weet wat je nou precies wil. In dat geval zou een tussenjaar een goede optie kunnen zijn. Je stelt de eerstvolgende grote stap nog even uit. Maar wat te doen in een tussenjaar?

Tijd om te ontdekken wat je echt wil. Maar goed, een jaar lang niks doen en series bingewatchen op Netflix is niks voor jou. Jouw tussenjaar grijp je natuurlijk aan om je te blijven ontwikkelen; je leert nieuwe dingen, smeedt nieuwe plannen voor de toekomst en durft af en toe uit je comfortzone te stappen. Wat te doen in een tussenjaar? Roler zet een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje.

#1 Ga werken in het buitenland

Met een tussenjaar in het buitenland neem je even afstand van je dagelijkse leven en zal je inspiratie vinden voor plannen in de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan een periode als skileraar in Oostenrijk of een (half)jaar werken als customer service agent in Lissabon of Valencia. De meeste banen vereisen geen ervaring. Een perfecte kans om geld verdienen te combineren met een geweldige ervaring in het buitenland! Kijk voor meer informatie eens op de site van Yobbers . Hier worden veel vacatures in het buitenland aangeboden.

Uiteraard is het ook mogelijk om te blijven werken aan jouw pedagogische skills in het buitenland. Zo zou je aan het werk kunnen gaan op verschillende buitenlandse scholen. Op deze manier ontdek je naast de lokale cultuur ook andere onderwijssystemen en manieren van lesgeven. Of misschien lijkt het je leuk om een tijdje te werken als Au Pair.

#2 Maak een reis

Ga de wereld verkennen! Je leert enorm veel over de wereld én jezelf, ontwikkelt nieuwe skills en leert ontzettend veel mensen kennen. Ook geeft het je de tijd om na te denken en dingen voor jezelf op een rijtje te zetten. 

#3 Werk aan jouw persoonlijke groei

Uiteraard hoef je niet naar het buitenland tijdens een tussenjaar. Ook in Nederland zijn er mogelijkheden genoeg. Op het internet worden verschillende programma’s aangeboden waarin jij met experts jouw kennis, houding & skills gaat ontwikkelen. ‍

Je zal gaan ontdekken wat jouw capaciteiten zijn en welk werk bij jou past. Je krijgt meer zelfkennis en ontdekt hoe je meer uit het leven kunt halen. Je ontwikkelt zelfvertrouwen én leert een bewuste (studie)keuze te maken.

#4 Doe vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk kun je zowel in Nederland, als in het buitenland uitvoeren. Het verbreedt je horizon, maakt dat je nieuwe contacten opdoet en je de wereld en jezelf beter leert kennen. Naast dat het een mooie toevoeging is aan jouw cv, draag je als vrijwilliger bij aan een positieve verandering elders.

 #5 Volg een taalcursus

Hoe gaaf is het om een nieuwe taal te leren? Dat kan je natuurlijk doen vanuit Nederland, maar nog leuker (en misschien wel beter) is om de taal te leren in het land van herkomst. Laat je volledig onderdompelen in de cultuur en leefwijze van de locals. Probeer zo snel en zo veel mogelijk de taal die je leert te spreken. Zit je op het terras of bestel je een broodje bij de lokale bakker… probeer het gewoon! Zo leer je het snelst.

#6 Verbreed je horizon binnen het onderwijs

Wanneer je je nog niet wil binden aan één school of bestuur, maar juist nog verschillende facetten van het onderwijs wil ontdekken dan is het Talentprogramma van Roler perfect voor jou. Op basis van een vast contract krijg je de kans om langdurige vervangingen te doen. Daarbij krijg je begeleiding van een onderwijsadviseur en een opleidingsbudget om aan jouw ontwikkeling te werken. Hier vertellen onze mensen je graag meer over.

#7 Probeer iets nieuws

Leer een instrument spelen, probeer een andere sport of begin een eigen onderneming. Stap uit je comfortzone en je leert gegarandeerd nieuwe mensen kennen. Wie weet brengt het je tot nieuwe inzichten of opent het deuren die voorheen gesloten waren.

Zou jij graag eens willen sparren over jouw volgende stap? Wij van Roler gaan met plezier met je in gesprek. Heb je een vraag? Let us know! Neem gewoon contact met ons op.