Zij instroom pabo

Dol op het onderwijs en heb je al een andere hbo-opleiding afgerond? Dan kun je via een zij instroom pabo traject voor de klas gaan staan. Hoe een pabo zij instroom traject er ongeveer uitziet, vertellen we je op deze pagina.

Instroom pabo: hart voor het onderwijs

Heb je eigenlijk gestudeerd voor iets heel anders, maar ben jij je hart verloren aan het onderwijs? Word dan een pabo zijinstromer. Je hebt al succesvol een opleiding in een ander vakgebied afgerond, maar wil eigenlijk het liefst voor de klas staan op de basisschool. Wonderlijk, vinden we dat bij Roler. Het onderwijs kan namelijk altijd sterke leerkrachten gebruiken met passie voor het vak.

Tijdens een zogeheten zij instroom pabo traject volg je gedeeltelijk een lerarenopleiding en doe je de rest van de week ervaring op voor een groep op de basisschool. Je combineert werken en leren, waardoor je sneller als leerkracht aan de slag kunt in het basisonderwijs.

Voorwaarden zij instroom pabo

Maar er zitten wel wat eisen aan waar zij instromers pabo aan moeten voldoen. We zetten ze hier op een rij:

  • Je moet in het bezit zijn van een hbo- of wo-diploma;
  • Je moet aan kunnen tonen dat je voor het onderwijs relevante maatschappelijke beroepservaring hebt;
  • Je de afgelopen twee jaar NIET ingeschreven bent bij een pabo;
  • Je moet een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) hebben.

De zij instroom in het onderwijs is beschikbaar voor drie verschillende onderwijstypen:

  • Basisonderwijs (de pabo richt zich op het basisonderwijs);
  • Voortgezet onderwijs;
  • Middelbaar beroepsonderwijs.

Zijinstroom pabo zonder hbo

Je vraagt je wellicht af of je ook een pabo zijinstromer kunt worden zónder dat je een hbo-diploma hebt. Dat kan volgens de wet helaas niet. Wanneer je nog geen opleiding met succes hebt afgerond, kun je nog wel een carrière in het onderwijs ambiëren. Dan raden we aan om de ‘normale’ pabo te volgen. Je kunt deze ook in deeltijd doen waardoor je de nodige werkervaring kunt opdoen op de dagen dat je niet aan het studeren bent.

Kosten zij instroom pabo

De kosten van een instroom pabo verschillen per onderwijsaanbieder. Wanneer je de opleiding gaat volgen terwijl je een aanstelling hebt gekregen bij een onderwijsinstelling, kan het zijn dat zij de kosten voor je betalen. Daar kunnen ze zelfs een subsidie voor aanvragen. Dit wordt dan in je contract afgesproken. Is dat niet het geval? Dan moet je hier zelf voor betalen. Maar ook hier kun je zelf als pabo zij instromer een subsidie voor aanvragen. Dit via de regeling: tegemoetkoming leraar.

Zij instroom pabo: wat je kunt verwachten

Heb je al een hbo-diploma op zak? Dan weet je al hoe het studentenleven eruit kan zien. Maar de zij instroom pabo is toch anders dan een ‘normale hbo-opleiding’. Je wordt namelijk in het diepe gegooid om direct voor de klas te gaan staan. Binnen twee jaar wordt er van je verwacht dat je jezelf ontpopt als leerkracht. Iets wat best wel pittig kan zijn. Maar door de passie en liefde voor het vak is dat het allemaal waard.

Daarnaast moet je er als zijinstromer in het basisonderwijs rekening mee houden dat je alleen kan beginnen in februari of september i.v.m. de opbouw van het schooljaar. Wanneer je in het voortgezet onderwijs wil beginnen hoef je hier geen rekening mee te houden.

Conclusie

Lijkt de zij instroom pabo iets voor jou en denk je dat je aan alle eisen voldoet? Dan kun je aan de slag. Roler begeleidt pabo zij instromers naar een passende baan in het onderwijs waar al hun talenten aan bod komen. Ben je geïnteresseerd neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Pak je rol!