Master na pabo: dit zijn de mogelijkheden

Yes! Je hebt je pabo-diploma op zak. Goed gedaan! Het onderwijs kan jou goed gebruiken, dus je kunt ervoor kiezen gelijk aan de slag te gaan als leerkracht. Wil je jouw kennis en vaardigheden als leerkracht naar een hoger niveau brengen? Dan kan je ervoor kiezen een master te volgen. Dit kan in voltijd, maar misschien wil je naast je master ook al enkele dagen werken in het onderwijs. Ook dat kan! Keuzes, keuzes… Roler zet voor jou de mogelijkheden voor een master na pabo op een rij. Wat wordt jouw masterplan?

Hbo-master of universitaire master?

Met een master kan jij je als (startende) leerkracht verder ontwikkelen op persoonlijk en professioneel gebied. Na de pabo is het mogelijk om een hbo-master of een universitaire master te doen. Wat zijn de verschillen?

Hbo-master

Na je bachelor kun je ervoor kiezen een professionele hbo-master te volgen. Deze worden door verschillende hogescholen aangeboden. Bij een hbo-master kan je bijvoorbeeld denken aan de Master Educational Needs. Het voordeel van een hbo-master is dat je gelijk na het behalen van je pabo-diploma kan instromen. Over het algemeen is een hbo masteropleiding meer praktijk- en beroepsgericht dan een universitaire masteropleiding. Je combineert werk(ervaring) met studie. Het voordeel hiervan is dat je theorie direct kan toepassen in je dagelijkse praktijk. Het eindniveau van een hbo- en universitaire masteropleiding is gelijk.

Universitaire master

Ook is het mogelijk een universitaire master te volgen na de pabo. Denk hier aan een Master Orthopedagogiek of Onderwijskunde. Wanneer je je de pabo hebt gedaan, zal je eerst een pre-master moeten doen om te voldoen aan de toelatingseisen voor een universitaire master. Als je de ALPO (Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs) hebt gedaan, dan zit deze pre-master vaak al verwerkt in de opleiding. Je kan dan gelijk na het behalen van je bachelor instromen op de universiteit.

Pre-master

Een HBO-premasterprogramma is te volgen in voltijd (één jaar) of in deeltijd (twee jaar). Als je de voltijd variant volgt, moet je binnen twee jaar de pre-master hebben afgerond, anders vervalt de geldigheid van toelating tot de master. Voor de deeltijd variant geldt dat je binnen vier jaar je pre-master moet hebben afgerond.

Master na pabo: mogelijkheden op hbo-niveau

Met een hbo-master ontwikkel jij jezelf in twee jaar tijd tot specialist in het onderwijs. Op welk gebied jij je specialiseert, hangt af van de master de je kiest. Welke mogelijkheden zijn er? En wat houden deze masteropleidingen in? Er zijn er meer, maar wij zetten een aantal voor je op een rij.

Master Educational Needs

Wanneer passend onderwijs jou aanspreekt, is de Master Educational Needs iets voor jou! Je professionaliseert je op het gebied van passend onderwijs aan leerlingen met een complexe onderwijsbehoeften. Deze master geeft je een orthopedagogische, orthodidactische en onderwijskundige verdieping.

Master Pedagogiek

Maatschappelijke ontwikkelingen als passend onderwijs stellen leerkrachten voor pedagogische kwesties. Wil jij je ontwikkelen tot een professional die, samen met collega’s en andere betrokkenen, aan de slag gaat om het pedagogisch handelen te ontwikkelen? Dan is de Master Pedagogiek iets voor jou! Jij vergroot je expertise op het gebied van pedagogiek, onderzoek en samen professionaliseren. Vanuit verschillende perspectieven weet jij pedagogische dilemma’s te benaderen en zoek je naar kansen en mogelijkheden voor de ontwikkeling van leerlingen.

Master Leren en Innoveren

Vind jij het interessant om je bezig te houden met het verbeteren en vernieuwen van onderwijs? Deze master is bedoeld voor leraren die een voortrekkersrol willen vervullen in de verbetering en vernieuwing van het onderwijs. De master past goed bij je als je in je eigen onderwijspraktijk vernieuwingen door wilt voeren. En als je praktijkgericht onderzoek wilt doen naar de aanpak en effecten van verschillende vormen van leren.

Master Onderwijs & Technologie

Met deze master ontwikkel jij je tot een professional die technologische ontwikkelingen integreert in het onderwijs. Hoe benut je de kansen en uitdagingen van ICT om het onderwijs nog krachtiger en rijker te maken? En hoe kun je leerlingen voorbereiden op een samenleving waarin techniek een grotere rol krijgt.

Master Passend Meesterschap

Vind jij het belangrijk om passend onderwijs aan alle kinderen te bieden, aansluitend bij hun kwaliteiten en mogelijkheden? Met de Master Passend Meesterschap ontwikkel je je eigen visie op het omgaan met verschillen in de groep. In twee jaar tijd word je expert in gedrag en leren. Je houdt je bezig met het vormgeven van een inclusieve onderwijs- en werkomgeving.

Master na pabo en pre-master: mogelijkheden op universitaire niveau

Wanneer je de pre-master hebt afgerond, kan je starten met de universitaire master. De keuze is reuze, maar hieronder hebben wij een aantal universitaire masters onder elkaar gezet die goed aansluiten bij jouw pabo achtergrond.

Onderwijswetenschappen/Onderwijskunde

In deze master na pabo bestudeer je onderwijs op het niveau van de leerling, de leeromgeving en de maatschappij. De master is gericht op het verbeteren van de onderwijsomgeving en -methodiek, met een optimaal leereffect als doel. Er wordt naar onderwijs gekeken vanuit een ontwerp- en onderzoeksperspectief.

Pedagogische wetenschappen/Orthopedagogiek

Er zijn meerdere varianten (tracks) van deze master. Orthopedagogiek is daar één van. Heb jij interesse in ernstige problemen die zich tijdens de ontwikkeling van kinderen voordoen? Als orthopedagoog richt jij je in wetenschappelijk onderzoek vaak op het ontrafelen van opvoedings- en onderwijsleerproblemen en op interventies voor deze problemen. In de praktijk werk je samen met ouders, leraren en/of hulpverleners die de rol van de opvoeders (deels) hebben overgenomen om de problemen te verminderen.

Deeltijd of voltijd

Of een (pre)master na pabo in voltijd of deeltijd aangeboden wordt, hangt af van de onderwijsinstelling. Kijk dus goed op de websites van de verschillende onderwijsinstellingen in welke vorm zij hun masteropleidingen aanbieden.

Nascholing

Is een master (nog) een stap te ver, maar wil je je vaardigheden als leerkracht wel verbeteren? Je zou er ook voor kunnen kiezen om een cursus of een post-hbo opleiding te doen. Op internet is een breed aanbod aan nascholing te vinden voor onderwijsprofessionals. Ook binnen Roler is het mogelijk om nascholing te volgen. Op onze digitale leeromgeving KlasMastr bieden wij ruim 1200 onderwijs gerelateerde trainingen aan.