Welke master kan ik doen na mijn hbo?

Jij vraagt je af: welke master kan ik doen na mijn hbo? Je bent volop bezig met afstuderen en je wil je wellicht inlezen welke master je kunt volgen na je hbo-studie, Roler vertelt je welke mogelijkheden er zijn.

Welke master kan ik doen na mijn hbo?

Wanneer je je hbo-studie hebt afgerond kun je diverse onderwijs gerelateerde masters volgen. Zowel op hbo niveau, als op universitair niveau (een wo-master). Je dient dus wel eerst je hbo-studie af te ronden. Na het lezen van dit blog moet je dus weer verder aan je scriptie ;). In sommige gevallen moet je ook een pre-master volgen. Dat is vooral het geval wanneer je na je hbo een wo-master wil volgen. Haal je die? Dan kun je doorstromen naar je master, vaak duurt dit bij elkaar twee jaar. Heb je dus een hbo-studie afgerond, of een universitaire studie gevolgd in een andere (studie)richting? Dan dien je (bijna altijd) eerst een pre-master te doen. Pas dan word je toegelaten tot een master.

Waarom een master na je hbo?

Een master volgen na je hbo zorgt vaak voor meer diepgang in het door jou gekozen gebied. Wanneer je de behoefte en tijd hebt voor een master na Pabo, heeft dat vaak voordelige gevolgen, zowel voor jezelf als voor jou als professional. Je kunt hierbij denken aan betere kansen op de arbeidsmarkt en meer kennis van zaken op het gebied van het onderwijs. Daarbij doe je gedurende een masteropleiding meer kennis en vaardigheden op die je een sterke, theoretische basis bieden van waaruit jij in jouw functie meer onderbouwde en dus betere keuzes kunt maken. Nu zit er ook nog verschil in universitaire en hbo-masters; hierboven vind je de universitaire masters, nu een aantal HBO-masters, en het voordeel dáárvan.

  • Learning and innovation: Verbeter straks het onderwijs op jouw school of instelling!
  • Educational Needs: Je bent een goede leraar of leidinggevende en je hebt ideeën over hoe het onderwijs nog beter kan.

Uiteraard zijn er nog meer masters, zoals de eerstegraads-versies van een bepaald vakgebied; neem biologie. Deze twee bovenstaande zijn erg toegankelijk én populair.

Wat is het voordeel van een hbo-master? Zo’n hbo-master bereid je namelijk nóg beter voor op de beroepspraktijk. Ben jij dus minder theoretisch; dan is een hbo-master dus wellicht iets voor jou. Deze gaan in tegenstelling tot de universitaire masters dus meer in op de praktijk, dan op de theorie.

Welke master kan ik doen na mijn hbo: onderwijs gericht

Er zijn eindeloos veel masters in Nederland beschikbaar. Maar wanneer jij je meer wil specialiseren in het onderwijs is het verstandig om een master na de pabo te volgen. Dat zijn onder andere masters als onderwijswetenschappen, onderwijskunde en orthopedagogiek. Deze masters zijn uiteraard een flink stuk specifieker en specialistischer dan de pabo. Bij bijvoorbeeld de master onderwijswetenschappen wordt multidisciplinair gewerkt. Dit wil zeggen dat men zich bezighoudt met zowel ontwikkelingspsychologie, onderwijssociologie, economie maar ook beleidsvorming. Uiteraard kun je ook andere masters volgen na je hbo-studie. Het masterlandschap is erg groot en divers, kijk dus vooral eens op internet wat er zoal te volgen is.

Werken naast je master?

Studie en werk combineren kost vaak veel tijd. Toch kiezen veel mensen voor een pabo deeltijdopleiding, zo kunnen ze ervaring op doen in het werkveld en tegelijkertijd verdieping zoeken door middel van een masterstudie. Hier een aantal tips die de combinatie van studie en werk zo efficiënt mogelijk kunnen maken:

  • Stel niet té hoge doelen voor jezelf, blijf realistisch
  • Zorg dat je werk op de hoogte is van je studie
  • Leer nee zeggen, en: zorg voor voldoende afleiding en ontspanning!

Maar wie zijn jullie dan?

Wij zijn Roler. Dé detacheerder en loopbaanbegeleider in het onderwijs. Al meer dan 25 jaar is Roler dé HR-dienstverlener in het onderwijs. We hebben een talentprogramma waarin we startende leerkrachten zoveel mogelijk ervaring laten op doen op diverse scholen, zodat ze straks écht weten wat ze willen. Hierbij geeft Roler hen passende begeleiding. Daarnaast detacheren we leerkrachten en andere onderwijsprofessionals op tijdelijke basis, bijvoorbeeld voor langdurige ziekte, of zwangerschapsverlof.

Ontdek hier meer over ons Talentprogramma